Eláruljuk az utánozhatatlan sült gesztenye titkát

autumn background black brown chestnut chestnuts edible fall food fried healthy heap iron pan roasted seasonal skillet snack sweet table tasty vegetarian vintage wood wooden Chestnuts in a pan on wooden background
Ebben a hidegben a sült gesztenye az egyik legfinomabb nyalánkság!
Vágólapra másolva!
Nem múlhatnak el sült gesztenye nélkül az őszi és a téli hónapok. Ellenállhatatlan illata, puha belseje elengedhetetlen velejárója ezeknek az évszakoknak. Ahhoz, hogy ne csak az utcai árusoktól lehessen tökéletes csemegét szerezni, hanem otthon is el tudjuk készíteni - néhány dologra oda kell figyelnünk – hívja fel a figyelmet a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

Érdemes jó minőségű, sérülésmentes, nagyobb szemű, fényes, nehéz, nem kongó példányokat választani, amelyeken nincsenek lyukak.

Fontos, hogy hibátlan alapanyaggal dolgozzunk, hiszen az olcsó gesztenye is drága ahhoz, hogy menet közben kidobjuk.

Mindenképpen vagdossuk be a gesztenyéket sütés előtt. Ennél a műveletnél legyünk nagyon figyelmesek, mert csúszós, kemény felületén pillanatok alatt megcsúszhat a kés és azonnal sérülést okozhat.

Fontos, hogy hibátlan alapanyaggal dolgozzunk, hiszen az olcsó gesztenye is drága ahhoz, hogy menet közben kidobjuk. Forrás: She loves biscotti

Van, aki két keresztirányú vágást ejt rajtuk, ám olyan is akad, aki simán kettévágja. Az, hogy melyik verziót választjuk, csak rajtunk múlik.

A keresztbe, vagy félbevágott gesztenyéket áztassuk hideg vízbe néhány órára, így puhább lesz a végeredmény, de a rossz, vagy kukacos darabokra is fény derül: ezek ugyanis a víz felszínén maradnak.

Miután kiáztattuk a gesztenyéket, alaposan csepegtessük le, majd öntsük egy sütőpapírral bélelt tepsibe! 200-220 fokra előmelegített sütőbe addig süssük, amíg a próbaszemek jónak nem bizonyulnak: ez nagyjából fél-háromnegyed órát jelent a gesztenye méretétől és minőségétől függően.

Ha azt szeretnénk, hogy a sütés után a gesztenye héja könnyedén leváljon a húsáról, akkor érdemes a szemeket a sütés előtt alufóliába csomagolni.

Helyezzünk a sütő aljára egy tepsit 1-2 ujjnyi vízzel, így a sütés közben kialakuló párának köszönhetően még puhább lesz a csemege. Ha a fólia nélküli sütés mellett döntünk, akkor időnként nem árt egy kevés vízzel megspriccelni őket, ugyanis ebben az esetben így lesz könnyebben pucolható.

Ebben az időben a sült gesztenye az egyik legfinomabb nyalánkság! Forrás: Marius Masenas