Így készül a tökéletes tojáshab

házitündér, Mennyei csokoládés sütemények - Habos, omlós fiomságok
Vágólapra másolva!
A Mindmegette sorozata olyan konyhai praktikákból szemezget, amelyeket olvasóik küldtek be, gondolván, hogy mások is jó hasznát veszik a kipróbált, jól bevált trükknek. A népszerű hazai portál cikkében ezúttal azt mutatja be, hogy marad kemény a felvert tojáshab.
Vágólapra másolva!

A tojásfehérjét felverni szerencsére nem nagy mágia, és nem is lehet túlverni, mint a tejszínt, viszont könnyen összeeshet. Ha azt szeretnénk, hogy a tojáshabunk kemény és magas maradjon, akkor érdemes a habhoz keverni valamelyik titkos hozzávalót!

Tipp

Ha felverés előtt egy kevés citromlevet vagy egy csipetnyi sót teszünk a tojásfehérjébe, a hab nem esik össze.

Frissen szerzett tudását érdemes egy ínycsiklandó süteménnyel kipróbálni:

Habos szilvás sütemény

Hozzávalók:

  • 27 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 18 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 1/2 db citrom
  • 1ek tejföl
  • 70 dkg szilva
  • 2 ek búzadara
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 5 db tojásfehérje
  • 3 ek porcukor
  • 1 ek citromlé

Elkészítése:

  1. A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, a sót, a felkockázott, puha vajat, 8 dkg kristály-, valamint az egyik tasak vaníliás cukrot, és összemorzsoljuk. Ráütjük a tojást, hozzáadjuk a citromhéjat és -levet, a tejfölt, és alaposan összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.
  2. A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk. Egy 20x30 centis tepsit kibélelünk sütőpapírral. Belefektetjük a lisztezett felületen kinyújtott tésztát, meghintjük búzadarával, majd a vágott felükkel felfelé elosztjuk rajta a szilvákat. Megszórjuk a maradék fahéjjal elkevert kristály- és vaníliás cukorral.
  3. A tojásfehérjéket a porcukorral, valamint az 1 ek citromlével kemény habbá verjük, és a szilvákra simítjuk. A sütit 190 fokos sütőben 25-30 percig sütjük, vagy amíg a fehérjehab szép aranybarnára nem sül.
  4. A kihűlt tésztát tálalás előtt óvatosan felszeleteljük egy hideg vízbe mártott késsel.
    Ha azt szeretnénk, hogy a tojáshabunk kemény és magas maradjon, akkor érdemes a habhoz keverni valamelyik titkos hozzávalót! Forrás: Mindmegette.hu