Így készül a legfinomabb karamell

karamell
Vágólapra másolva!
A karamellkészítés nagyon egyszerű, ám mégsem szívesen fogunk hozzá, ugyanis, ha nem figyelünk oda, könnyen leéghet és keserű lesz. A Mindmegette számba vette, miként kerülhetjük a buktatókat, hogy igazán finom karamellszósz készüljön a desszertjeinkhez.
Vágólapra másolva!

A karamell elsősorban édességekben, desszertekben nagyon finom, de a karamellszószból készíthetünk házi bonbont is. Remek kiegészítője lehet húsoknak, köreteknek és salátáknak is.

A neves gasztronómiai portál szerint így készül a tökéletes karamell:

Hozzávalók:

 • 1 bögre cukor
 • 1/4 bögre víz
 • 1,5 dl habtejszín
 • 5 dkg vaj
 • 1 csipet só

Elkészítés:

 1. A cukrot és a vizet egy tálba tesszük, ügyelve arra, hogy olyan lábast használjunk, amiben garantáltan nem ég le a cukor. A vizet és a cukrot összekeverjük és alacsony lángon hevíteni kezdjük, aímg a cukor el nem olvad.
 2. Ha a cukor már teljesen folyékony, akkor emeljük a hőt. A karamell akkor lesz tökéletes, ha a cukor 170 fokra hevül. Ennél alacsonyabb hőfokon nem kezd el karamellizálódni. Ekkor fordul elő, hogy megég és keserű lesz.
 3. Miközben a cukor karamellizálódik, maradjunk a tűzhely mellett, egy percre se hagyjuk magára. Ne kevergessük, hanem inkább a tűzről levéve rázogassuk a lábast!
 4. Ha a cukor már szép aranybarna, akkor a tűzről levéve hozzákeverjük a vajat, a tejszínt és a sót. Visszatesszük a tűzre, és krémesre főzzük.
  Az ismert édesség fontos hozzávalója lehet húsoknak, köreteknek, salátáknak egyaránt. Forrás: Shutterstock