Ezzel a 3 praktikával könnyen ellenőrizhetjük, friss-e még a darált húsunk

Minced,Meat Minced meat
Minced meat
Vágólapra másolva!
A darált marhahús egy igazi jolly joker, hiszen különböző nemzetek több száz receptjének kedvelt alapanyaga. Sokoldalúan felhasználható, így az ínyenceknek és a válogatósoknak egyaránt megfelel. Felhasználása során azonban körültekintőnek kell lennünk, mert könnyen megromlik – figyelmeztet a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

Nagyban megkönnyíti a dolgunkat a vákuumozott műanyag dobozban kapható, konyhakész darált hús. Hajlamosak vagyunk akár több adaggal is beszerezni, pedig nem árt az óvatosság: kényes áru, így alaposan vegyük szemügyre, mielőtt elkezdenénk vele dolgozni.

1. Ellenőrizzük a hús színét!

Meglepő módon a darált marhahús színe nem mindig árulkodó. A hús ugyanis gazdag egy mioglobin nevű pigmentben, amely felelős a vas és az oxigén szállításáért az izmokba. Ha ez a pigment ha levegővel érintkezik, élénkpirosra vált.

Mivel nagyon jól néz ki, a legtöbb élelmiszer áruház speciális műanyag fóliát használ, amely átengedi az oxigént, így a darált marhahús felső rétege élénk piros színű lesz. Hogy mi ezzel a probléma? A látványosan szép, piros alsó réteg alatti húshoz nem jut oxigén, így az szürkéssé válik.

Ez a folyamat minden olyan marhahús esetében végbemegy, amelyet a fagyasztóban tárolunk. Mindezek ellenére az ilyen hús fogyasztása teljesen biztonságos, a színe csupán azt jelzi, hogy lefagyasztottuk. Ha viszont a marhahús felső rétege szürkés vagy barna, akkor inkább dobjuk ki a húst. Akkor is kukázzuk ki, ha penészfoltok jelennek meg: ekkor a hús fehéres, kékes színű.

A darált marhahús egy igazi jolly joker, hiszen különböző nemzetek több száz receptjének kedvelt alapanyaga. Forrás: Mindmegette.hu

2. Szagoljuk meg a húst!

A friss darált marhahús illata semleges, enyhe vasaromával. Enyhén savanykás szaga lesz, ha közeledik a lejárati dátum – ekkor még felhasználható a hús. De ha már érezni a bomló fehérje jellegzetes, rothadó szagát, semmiképpen ne fogyasszuk el!

Ha nem vagyunk biztosak az „orrunkban", kétségeink vannak, dobjuk ki a húst!

Inkább nyeljük le az anyagi veszteséget, mint a baktériumokat.

3. Figyeljük meg a hús textúráját!

A darált marhahús legnagyobb kockázati tényezője a szalmonella és az E. coli. Ezek a baktériumok nem befolyásolják a hús színét és a szagát sem, ezért fontos, hogy megtapogassuk a húst. A friss darált marhahús kemény, és ha az ujjaink között összenyomjuk, szépen szétomlik. A romlott hús nyálkás és ragacsos, nem fog könnyen összetörni.

Ha marhahúst nem megfelelően kezelik, tárolják vagy egyszerűen már túl régi, kórokozók szaporodhatnak el, amik a szervezetbe jutva ételmérgezést okoznak.

A tünetek általában gyomorgörcs, gyomorfájdalom, hányás, hasmenés, hidegrázás és/vagy láz. A tünetek már a fogyasztás után 1 órával is jelentkezhetnek, de előfordul, hogy 72 óra is eltelik a rosszullétig, és általában egy hétnél rövidebb ideig tartanak.

A darált marhahús megfelelő feldolgozása, csomagolása és tárolása a legjobb módja, hogy megakadályozzuk, hogy a hús megromoljon. Kezdjük azzal, hogy az üzletben alaposan megvizsgáljuk a dobozt!

Érintésre hidegnek kell lenni, és dobozon nem lehet sérülés (sem lyuk, sem karcolás), a hús pedig piros legyen. Ügyeljünk a lejárati dátumra!

MincedA friss darált marhahús illata semleges, enyhe vasaromával. Forrás: Mindmegette.hu

A legjobb, ha hűtőtáskában visszük haza a húst, és otthon egyből hűtőbe tesszük. A keresztszennyeződés elkerülése érdekében a darált marhahúst zacskóba csomagolva tároljuk a hűtőszekrény alsó polcán arra az esetre, ha a lé kifolyna a csomagból.

A lejárati dátumig használjuk fel vagy fagyasszuk le!

A kiolvasztott darált marhahús akár két napig is eláll a hűtőben – feltéve, ha ott olvasztottuk ki. Ha azonban a felengedéshez mikrohullámú sütőt vagy hideg vizet használtunk, azonnal készítsünk belőle valami finomságot.

Az elkészül darált marhahúsos ételt azonnal tálaljuk, vagy a főzést követő két órán belül hűtsük le.

Légmentesen záródó edényben tárolva a maradék étel három-négy napig még fogyasztható.