Ha unja már a szokásos hétvégi menüt, készítsen baconbe tekert, barackkal töltött csirkemellet, a család hálás lesz érte! - videó

baconbe tejert barackkal töltött csirkemell
baconbe tejert barackkal töltött csirkemell
Vágólapra másolva!
Ez a mutatós húsrolád nem csak finom, hanem mutatós is! - hívja fel a figyelmet a Mindmegette. Akinek már a könyökén jönnek ki a hetente visszatérő receptek a konyhájában, akkor ez a baconbe tekert, barackkal töltött csirkemell garantáltan felrázza a család ízlelőbimbóit, ráadásul látványban és ízben is elvarázsol majd – ígéri a népszerű gasztronómiai portál.
Vágólapra másolva!

Legyen szó hétköznapokról, vagy vasárnapi ebédről, esetleg valamilyen ünnepi lakomáról, ezzel a gyümölcsös húsroláddal biztosan nagy sikerünk lesz.

Első ránézésre bonyolultnak tűnhet az elkészítése, ám ez a gyakorlatban enyhén szólva is túlzás. Picivel több, mint egy óra alatt elkészülhetünk vele, köretnek pedig burgonyapürét, rizst vagy egy könnyű salátát kínálhatunk mellé.

Baconbe tekert, barackkal töltött csirkemell

Hozzávalók:

  • 4 db csirkemellfilé
  • bors
  • 4 tk kakukkfű
  • 2 tk rozmaring
  • 2 tk zsálya
  • 40 dkg őszibarack vagy nektarin
  • 40 dkg bacon
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 dl víz

Elkészítés:

  1. Előkészítjük az alapanyagokat. A barackot megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, a magját eltávolítjuk, cikkekre daraboljuk, a fokhagyma tetejét levágjuk, egészben hagyjuk.
  2. A csirkemelleket egy kés segítségével „pillangó" alakúra nyitjuk, úgy, hogy a húst hosszában elkezdjük félbevágni, de nem vágjuk át teljesen, csak nagyjából a háromnegyedéig, ezután kinyitjuk. A hússzeleteket klopfoló segítségével könnyed mozdulatokkal klopfoljuk, használjuk a klopfoló lapos felét, nem verjük szét a hús rostjait, csak kicsit lapítjuk és nagyítjuk a felületét. A klopfoláshoz használhatunk folpackot, ezzel is védjük a hús szerkezetét. Az elkészült csirkemellszeletek mindkét oldalát ízesítjük sóval, borssal, fűszerezzük kakukkfűvel, rozmaringgal és zsályával.
  3. A fűszerezett filét keresztbe fektetjük a deszkán, a felénk eső harmadába rakjuk a barackcikkeket, kevés zsályával meghintjük, és a szeleteket feltekerjük, a végeket benyomkodjuk, feszes, szép batyukat formázunk.
  4. A baconszeleteket egyesével hosszában a vágódeszkára terítjük, ügyelve arra, hogy a szeletek fedésben kerüljenek egymás mellé. Annyi bacont terítsünk le, hogy a csirkemellbatyuk hosszúságával legalább megegyezzen. Ez azért fontos, hogy a csirkemellet teljesen be tudjuk fedni a baconnel, így biztosan egyben tartja a batyukat, a bacon íze is egyenletesen átjárja a húst, nem utolsósorban pedig esztétikailag is szebb látványt nyújt.
  5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy sütőtálba kevés olívaolajat öntünk, belehelyezzük a göngyölt töltött húsokat, ügyelve, hogy a bacon végei alul legyenek, így sütés közben megtartja a formáját a szalonna. Betesszük a roládok közé az egész fokhagymát, vizet öntünk a tálba, lefedjük fedővel, vagy betakarjuk alufóliával, és 25 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk a fedőt, és további 25-30 percig szép pirosra sütjük.
  6. Az elkészült csirkeroládokat szeletekre vágjuk, és a kisült szafttal meglocsolva tálaljuk, köretnek burgonyapürét, rizst vagy egy könnyű salátát kínálunk mellé.