A nyers tej iránti igény folyamatosan növekszik, mivel sokan – egyébként ez tudományosan nem igazolt! – pozitív egészségügyi előnyöket tulajdonítanak neki. Ha nyers tejet vásárolunk, minden esetben fel kell forralni, hiszen egészségre ártalmas, betegségeket okozó baktériumokat tartalmazhat. A boltban kapható pasztőrözött tej azonnal fogyasztható, és ha meleg tejet ír a recept, akkor sem kell forralni.
Válasszunk egy rozsdamentes edényt, aminek vastag az alja; a tej így egyenletesen melegszik fel anélkül, hogy odaégne!
Mivel a tej „kényes", könnyen átveszi a szagokat, ízeket, és az edényben lévő láthatatlan ételmaradékok, mikrosérülések miatt könnyen leég, jó, ha kinevezünk egy tejeslábost, amiben mást nem főzünk.
Közepes lángon melegítsük addig a tejet, míg apró buborékok jelennek meg, majd kapcsoljuk ki főzőlapot, vagy zárjuk el a gázt.
A tejnek bőven elég 5-7 másodpercig forrni, nincs szükség hosszú percekre ahhoz, hogy a káros mikroorganizmusok elpusztuljanak.
Magáról a mikró használatáról is megoszlanak a vélemények, így természetesen a tej forralását is vannak, akik ellenzik.
Ha használunk mikrót, nyugodtan felforralhatjuk benne a tejet is.
Öntsünk kevés tejet egy mikrózható edénybe, és 15 másodpercenként megkeverve indítsuk el kb. 70%-os teljesítménnyel. Amikor a tej gőzölni kezd és apró buborékok jelennek meg, kész. Egy átlagos teljesítményű mikróban ez 2-2,5 perc.
Tippek, trükkök
1. A nyers tejet hűtve, a lehető legrövidebb idő alatt juttassuk haza.Forrás: Mindmegette