10 étel, ami hamarosan eltűnhet az étlapról

Vágólapra másolva!
Egy új kutatás feltárta, melyik az a 10 étel, amelyek a következő évszázadban már nem lesznek kaphatóak a boltokban és az éttermekben. A legnagyobb veszély a csirkefalatkákra és a halrudacskákra leselkedik, de a legtöbb húsféle és az édességek, illetve egyéb népszerű ételféleségek is érintettek lesznek a dologban.
Vágólapra másolva!

Egy friss tanulmány szerint

alig 100 éven belül búcsút inthetünk a sokak által kedvelt halrudacskáknak és csirkenuggetseknek,

és a környezeti változások miatt főleg növényi alapúvá válik az emberek táplálkozása.

A kutatás eredményei

az édesszájúak számára is rossz hírekkel szolgálhatnak, ugyanis a csokoládé is eltűnhet a polcokról.

Ennek oka, hogy a kakaócserjéket nehéz lesz termeszteni a génmódosított tervek alapján.

Robin Fegen, az élelmiszer-futurológus szerint

számos tényező hozzájárul a különböző élelmiszerek potenciális kihalásához.

Míg a tenger gyümölcsei és a halrudak az óceán biológiai sokféleségének védelmére vonatkozó szigorúbb előírások miatt tűnhetnek el, a csirkefalatok, a marhahús és a sertéshús iránti kereslet pedig csökkenhet amiatt, mert a társadalom a növényi alternatívákat preferálja az állatok kihalásának megakadályozása érdekében.

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 stockcreations/Shutterstock. No use without permission./Stockcreations

A villásreggelik népszerű alapanyaga, az avokádó pedig azért tűnhet el, mert igencsak költségessé válik a termesztése és szállítása, ezenkívül - csakúgy, mint a a kakaó esetében - a klímaváltozás kedvezőtlen hatással lesz az avokádó termesztésére is.

A szakértő szerint a 10 leginkább eltűnőfélben lévő étel a következő:

1. Tenger gyümölcsei és halrudacskák

Az algaalapú és laboratóriumokban kifejlesztett helyettesítők fenntartható és etikus alternatívát kínálnak a hagyományos halételekkel szemben, melyeknek eltűnésére jelenleg 36% az esély.

2. Csirkefalatok

32% az esély rá, hogy ezekkel sem fogunk találkozni egy évszázad elteltével a boltok polcain. Helyette növényi alapú alternatívák, például a szója vagy a borsófehérje állhat majd rendelkezésünkre, mint környezetbarát és erőszakmentes verzió.

3. Marhahús

Amint azt már most is láthatjuk, egyre inkább a növényi alapú hamburgerek, a gomba alapú pogácsák és a laboratóriumban termesztett húshelyettesítők váltják fel a hagyományos marhahúst, csökkentve ezzel a túlzott húsfogyasztás káros környezeti hatásait. 100 éven belül a marhahús fogyasztása 30%-os eséllyel már csak történelmi emlék marad.

4. Sertéshús

Ahogyan a marhahúsra, a sertésre is vonatkozik az, hogy egyre inkább mesterségesen előállított, illetve növényi termékekkel helyettesítik. Ezek 100 éven belül 28%-os eséllyel kiszorítják a sertéshúsfogyasztást. Mostanában a rovarokból kinyert fehérje is kezd elterjedni, mint környezetbarát megoldás

5. Tofu

Akik eddig a veganizmus híveként a tofura támaszkodtak, mint elsődleges fehérjeforrás, kénytelenek lesznek más alternatíva után nézni, ugyanis 27 százalék rá az esély, hogy ez is eltűnik a boltokból. Helyette tempeh, szejtán, vagy mesterségesen előállított növényi fehérjék állhatnak rendelkezésükre.

6. Méz

A mézelő méhek populációja továbbra is csökken, ami veszélyezteti a méztermelést, olyannyira, hogy 22% az esély arra, hogy 2123-ra már sehol nem fogunk találkozni vele. Természetes édesítőszerekkel, például agave sziruppal, vagy egyéb egészséges növényi nektárokkal pótolhatjuk.

7. Avokádó

Szállítása igencsak költséges, és cseppet sem környezetbarát, ezért 20 százalákos eséllyel más zöldségekkel és gyümölcsökkel kell majd pótolnunk a jövőben ezt az ízletes, tápláló, krémes állagú szendvicsfeltétet, például a jáfaka vagy a trópusi kenyérfa termésével, amelyek szintén nagyon krémesek és finomak.

8. Csicseriborsó

16% az esély rá, hogy 100 éven belül eltűnik az étrendünkből a humusz és falafel alapanyaga is, azonban könnyedén helyettesíthetők más hüvelyesekkel, például feketebabbal vagy mungóbabbal.

9. Csokoládé

A szenvedélyes fogyasztók nagy bánatára előfordulhat, hogy 2123-ban nem lesz többé kapható. A szakemberek jelenleg 11 százalékos esélyt látnak erre. A fenntartható módon termesztett kakaóból készült változatazonban ugyanolyan finom és kényeztető, ám kisebb környezeti károkkal jár. Ugyanolyan édes és kényeztető ízeket biztosíthat, mint a csokoládé, de kisebb környezeti lábnyomokkal.

10. Tej

A növényi alapú tejhelyettesítők, mint a mandula-, szója-, zab- vagy borsótej már most remek környezetbarát alternatívát jelentenek a valódi tej pótlására, nem mellesleg laktózmentesek is, így az arra érzékenyek is gond nélkül fogyaszthatják. A valódi tej viszont 11%-os eséllyel 100 éven belül már nem lesz elérhető, így jobb, ha megszokjuk a gondolatot, hogy vagy rátérünk a növényi verziókra, vagy enélkül kell meginnunk a kávénkat.

Forrás: DailyStar