A dió igazi szuperélelmiszer, és ahhoz, hogy jótékony hatásait élvezhessük, nem is kell belőle sokat ennünk. Cikkünkben számba vettük, miért jó, ha a diót beépítjük az étrendünkbe, és rendszeresen, minden nap fogyasztjuk.

 1. Támogatja a szív segítségét
  Hogy miért jó a dió a szívnek? Nos, alacsony a nátrium-, a telített zsír- és a transzzsírtartalma, valamint gazdag A- és C-vitaminban, vasban, kalciumban, fehérjékben, és rostokban. Kutatások bizonyították, hogy már napi egy marék diófogyasztás csökkenti az LDL (rossz) koleszterint szintjét. (A magas LDL-szint érelmeszesedéshez vezethet; a plakk felhalmozódása az erekben pedig idővel növelheti a stroke vagy a szívroham kockázatát.) A dió gazdag polifenol tartalmánál fogva hatékony a gyulladások és az oxidatív stressz ellen.
 2. Jótékonyan hat a bélrendszerre
  Egy friss, 2023-as jelentés szerint a dió képes prebiotikumként hatni, mivel „táplálékként" szolgál a gasztrointesztinális rendszerben lévő jótékony mikrobák számára.
  A dió igazi szuperélelmiszer.Forrás: Shutterstock
  A dió polifenoljai a bélrendszerben bioaktív, gyulladásgátló anyagokat hoznak létre, így támogatva az emésztőrendszer egészségét.
 3. Javítja a memóriát és a kognitív képességeket
  A dió – nagyrészt omega-3 zsírsavtartalmának köszönhetően – olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bírnak, így csökkentve a szabad gyökök káros hatásait. Ezzel pedig késleltetik vagy csökkentik a kognitív hanyatlás előrehaladását – állítják a kutatók. (A szabad gyökök károsíthatják a sejteket, és idővel olyan betegségek kialakuláshoz vezethetnek, mint a demencia vagy az Alzheimer-kór.)
 4. Segíti a megfelelő tápanyagbevitelt
  Ha csak egy marék diót adnak a gyermekek, a serdülők és a felnőttek étrendjéhez, akkor máris jelentősen megnő a „jó" zsírok és az olyan, általában „alulfogyasztott" tápanyagok bevitele, mint a kálium, a magnézium, a folsav – no és persze nő a rostfogyasztás is.
 5. Csökkentheti a stresszt és javítja a mentális egészséget
  A dió gazdag idegrendszert támogató vegyületekben, köztük melatoninban, folsavban, E-vitaminban és polifenolokban, amelyek mindegyike jótékony hatással lehet a mentális egészségre.
  A dió kiemelkedően magas antioxidáns tartalmának köszönhetően óvja a szív- és érrendszer, az emésztőrendszer, a bélrendszer egészségét.Forrás: Pixabay
  Napi két adag dió elfogyasztása csökkenti a stresszt, elősegíti a jobb és mélyebb alvást, és javítja az általános mentális egészséget. Ráadásul a dió fogyasztása a mikrobiom javulásához is vezetett. (Mikrobiom a neve azoknak a baktérium-, gomba- és archaea kolóniáknak, amelyek az emberen és az emberben élnek. A mikrobiomnak kulcsfontosságú szerepe van a gazdaszervezet – az ember – egészsége szempontjából.)
 6. Segíthet a vércukorszint optimalizálásában
  A dióban lévő fehérjék, rostok és egészséges zsírok kombinációja segíthet stabilizálni a vércukorszintet, ami különösen fontos lehet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében. (Ismert, hogy a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek között szoros összefüggés figyelhető meg.)

Forrás: Mindmegette