Megdőlt a világ legcsípősebb paprikájának rekordja, majdnem belehaltak néhányan

pepper x, világ legcsípősebb paprikája
Pepper X néven jegyezték be új rekorderként a világ legcsípősebb paprikáját
Vágólapra másolva!
A Guinness-rekordok könyvébe hivatalosan is bejegyezték a világ legcsípősebb paprikájának új rekordját, Pepper X néven. Érdekesség, hogy a brutálisan erős paprikát ugyanaz az amerikai, dél-karolinai termesztő állította elő, aki az előző világrekordert, a Carolina Reapert is.
Vágólapra másolva!

Az eddigi csúcstartó Carolina Reaper jóval erősebb, mint a rendőrök által használt paprikaszprék. 2013-ban jegyezték be a rekordok könyvébe csúcstartóként, előállítója, Ed Currie, azóta dolgozott azon, hogy még erősebb paprikát tudjon termeszteni. Ez most sikerült, a Pepper X kétszer olyan erős, mint a brutális Carolina Reaper.

Pepper X néven jegyezték be új rekorderként a világ legcsípősebb paprikáját Forrás: AP Photo

A rekordért azonban komoly árat kellett fizetni.

Currie elmondta, hogy egyike volt annak az öt embernek, akik lényegében emberkísérletnek vetették alá magukat, vállalva, hogy egy egész fej paprikát elfogyasztanak a Pepper X névre keresztelt terményből. Beszámolóik szerint mindannyiukat brutálisan leverte a piciny, de rettentes paprika. Currie szerint elfogyasztása után egész testét átjárta egy furcsa, csipősséggel vegyes, nagyon erős hőségérzet, amely több órán át tartott. Emésztőrendszere közben megpróbált megbirkózni a rettenetes zöldséggel.

- idézte fel.

A paprikafajták csípősségét a Scoville-skálával mérik. A nulla a csípősség nélküli aromát jelöli. Egy általános jalapeno paprikák 5000 csípősségi egységgel bírnak (ez az egység, angolul "heat unit", a hivatalos mértékegység a besoroláshoz). A habanero - magyarul havannai, valójában a kínai paprika egyik változata - mintegy 25 évvel ezelőtt volt rekorder, 100 ezer egységgel. A korábbi csúcstartót, 1,64 millió egységgel jegyezték be.

Az új rekorder Pepper X példányai átlagosan 2,69 millió csípősség erősek.

Összehasonlításként: az amerikai rendőri erők által használt paprikaszprék 1,6 millió egység köröl mozognak a medveriasztók erőssége, 2,2 millió egység - írja az AP News.