Így készül a tökéletes kürtőskalács otthon - videó

kürtőskalács
Vágólapra másolva!
A kürtőskalács a fesztiválok egyik elmaradhatatlan, népszerű kelléke. Az igazi és eredeti faszénparázs felett készül, de kürtőskalácsot mi magunk is készíthetünk, otthon, a sütőben sütve.
Vágólapra másolva!

A kürtőskalács hungarikum és az egyik legfinomabb édesség. A kelt tésztára rákaramellizálódik a cukor, és erre kerül rá aztán a darált dió. Ma már számtalan, különféle kürtőskalács létezik és szórhatják gyümölcsökkel, pisztáciával, kókuszreszelékkel, sőt kakaóval is.

Aki megkívánta a finom, meleg és édes kürtőskalácsot, akár saját maga is el tudja készíteni otthon, méghozzá a sütőben!

Farkasinszki Ildikó a Sütisuli legújabb videójában bemutatja, hogyan készül a puha, foszlós kelt tészta, mire kell feltekerni, hogy kürtőskalács-formát kapjunk és mire kell odafigyelni a sütés során! A recept lehet, hogy bonyolultnak tűnik, de a végeredmény mindenért kárpótol majd mindenkit!

kürtőskalács Forrás: Shutterstock

Házi kürtőskalács

Hozzávalók:

  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 2.5 ek cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 db tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 8 dkg vaj
  • porcukor
  • kókuszreszelék
  • dió

Elkészítés:

  1. Morzsoljuk az élesztőt 1 dl langyos tejbe, és keverjük el 1 ek cukorral. Gyúrjuk össze a finomlisztet a felfutott élesztővel, 1,5 ek cukorral, a tojásokkal és a tojássárgákkal és 1 csipet sóval. Jól dagasszuk ki, és közben lazítsuk kb. 2 dl langyos tejjel. Dolgozzuk bele az olvasztott vajat, és kelesszük letakarva 50 percig.
  2. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát ujjnyi vastagra, vágjuk 3 cm-es csíkokra, és tekerjük fel csigavonalban egy alufóliába csomagolt, vajjal megkent fadorongra. Forgatva süssük meg parázs fölött, vagy 180 fokra előmelegített sütőben, 5-8 percenként fordítva rajtuk egyet, hogy egyenletesen piruljanak.
  3. Ha egyforma aranybarnára sült, vegyük ki, és még azon melegében, tűzforrón hempergessük kókuszreszelékkel vagy darát dióval elkevert cukorba.

    Forrás: Mindmegette