A kávézás mestere szerint rosszul isszuk a kávét - mutatjuk a tanácsát!

A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy kávészakértő elárulta, hogy kutatásai szerint az emberek többsége teljesen rossz időben fogyasztja ezt a közkedvelt koffeines italt, ami akár a szervezetre is káros hatással lehet.
Vágólapra másolva!

Dr. Deborah Lee alvásszakértő, a kávézás tudora szerint nagyon sokan rossz időben isszák a kávét, és arra is figyelmeztetett, hogy ezzel akár az egészségüknek is árthatnak.

A kávézás története nagyon messzire nyúlik vissza az időben, sőt 

eleinte azt nem itták, hanem ették!

Hogy csak egyetlen példát említsünk, az ugandaiak akkor fogyasztották ezt főleg, ha hosszú útra indultak, és ekkor a szárított kávébab szemeit rágcsálták, mert úgy hitték, hogy ezzel mágikus erőre kaphatnak. 

Többféle legenda maradt fenn a kávé eredetéről, az egyik szerint a kávészemek frissítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel, aki azt vette észre, hogy ha a kecskéi piros bogyókat legelnek, sokkal élénkebbek lesznek. Ezt a megfigyelését továbbadta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek, hogy ha a kávébabot megpörkölik, emberi fogyasztásra is alkalmas ízletes italt tudnak készíteni. Egy másik történet szerint egy Rhazes nevű arab orvos használta először a kávét, mint élénkítő növényt, de csak orvosságként. 

A kávécserje egy etióp tartományból Kaffából származik, de a kávét legelőször Jemenben termesztették, ahol teraszos gazdálkodást folytattak. A kávézást, mint szokást a mohamedán zarándokok terjesztették el Mekkában és Medinában, és innen terjedt tovább fokozatosan az egész világon. 

Kávétípusok
Fotó: Wikipedia

A kávé szó eredetére is kétféle magyarázat kínálkozik: az elterjedtebb vélemény szerint egy etióp vidék, Kaffa nevéből származik, ahonnan a kávét Jemenbe szállították. A másik lehetőség az arab qahwa, ez azonban eredetileg a „muszlimok borát" jelentette, és csak később vitték át a megnevezést a fekete italra. 

Habár a kávé egyik fő alapösszetevője a koffein serkentőleg hat a koncentrációs képességre, és ébren tart, viszont blokkolja az agyunkban lévő alvást elősegítő receptorokat, az úgynevezett adenozinreceptorokat. A szakértő szerint azonban nagyon nem mindegy, hogy ezt mikor fogyasztjuk. Véleménye szerint 

szigorúan tilos éhgyomorra és közvetlenül ébredés után inni, de hat órával a lefekvés előtt is.

Talán kissé véletlenszerűen hangzik, de oka van annak, hogy a szakértő miért ezeket a tanácsokat adta. Dr. Deborah Lee azt állítja, hogy a kortizol hormon a saját alvási ciklusunknak megfelelő ritmust követi, és ez a reggeli ébredés után 30-45 percen belül tetőzik. Emiatt a legjobb időpont a reggeli kávé fogyasztására a délelőtt 10 óra, de legkorábban a reggeli ébredés után 45 perccel. Ha nem így járunk el, idővel akár immunissá is válhatunk a kávéra. 

Azt is megjegyezte, hogy amikor az emberek felébrednek, a stresszhormon kortizolszintje a csúcson van. Ez fokozza az éberséget, valamint szabályozza az anyagcserét és az immunrendszert. A megemelkedett kortizolszint pedig hatással lehet az immunrendszerre, és ha már ébredéskor a csúcson van, akkor a kávéfogyasztás többet árthat, mint használ, sőt, hosszú távon immunissá tehet a koffeinre. 

A szakértő azonban hangsúlyozta azt is, hogy a szervezet reagálása a kávéra személyenként eltérő lehet, hiszen a szervezetünk különbözőképpen tolerálhatja a koffeint. 

Dr. Lee szerint nagyon fontos lenne elhagyni a kávét, a szénsavas üdítőket, az energiaitalokat, sőt még a koffeinmentes teákat is 15 óra után.

Ha még ekkor is igényelné a szervezetünk a koffeint, inkább gyógyteát fogyasszunk, ezzel is becsaphatjuk a szervezetünket, és éberebbek maradhatunk, sőt még a testünk is felmelegszik tőle. 

Forrás: Daily Star