Vége a kávénak, hatalmas változás jön

tej, kávé, tejeskávé
Egy kevés tej hozzáadásával tovább fokozhatjuk a kávé egészségügyi előnyeit
Vágólapra másolva!
Egy olasz kutatócsoportnak sikerült megfejtenie a kávé genetikai titkait, ami ízletesebbé teheti mindenki kedvenc koffeines napindítóját. A szakértők az arabica kávéfajta eddigi legrészletesebb genetikai térképét írták le. Az eredménynek hála, új kávéfajtákat nemesíthetünk, amelyek többek között jobban ellenállnak a klímaváltozás okozta környezeti változásoknak.
Vágólapra másolva!

Ellenállóbb kávéfajtákra van szükség, de az ízvilág is változhat

A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány a legújabb DNS-szekvenálási technológiát használta az arabica kávénövény genetikai felépítésének eddigi legrészletesebb vizsgálatához. A kutatás révén megismerhetjük azokat a kávé előállítása szempontjából fontos géneket is, amelyek a főzet jellegzetes édes, lágy ízéért felelősek.

Ez segíthet a kávétermesztőknek, hogy új, különleges ízű és aromájú, valamint a nehezebb termesztési körülményeket is elviselő kávéfajtákat hozzanak létre.

Az emelkedő hőmérséklet és a kiszámíthatatlan esőzések megváltoztatják a kávénövények termesztési körülményeit, ami a terméshozam csökkenéséhez, valamint a kártevők és betegségek támadásainak erősödéséhez vezet.

A genetikai térkép elkészítése elhozhatja a kávézás forradalmát Forrás: AFP/Nhac Nguyen

Nagy bajban az arabica, sürgős beavatkozásra van szükség

Sokak szerint az arabica kávé számít a legjobb ízűnek. Ezt a kávéfajtát a hegyekben termesztik, és a világ kávéfogyasztásának több mint 60%-át teszi ki. Sajnos a növény jelenlegi formája nem a legellenállóbb, nagyon érzékeny a változó hőmérsékletre és csapadékeloszlásra.

A tanulmány szerint az arabica kávé sérülékenységének oka annak alacsony genetikai változatossága, ami miatt nem képes hatékonyan alkalmazkodni a környezeti viszonyok megváltozásához. Egyes növénytermesztők ugyanakkor tettek már olyan lépéseket, amelyekkel biztosíthatják a legízletesebb kávéfajta túlélését:

a robusta ellenállóságát keresztezték az arabica ízletességével.

Az így létrehozott új ellenállóbb kávénövény, az ún. Timor-hibrid egyre népszerűbbé válik a termesztők körében.

A kiszámíthatatlan időjárás mellett a kávétermesztést fenyegető veszélyek közé tartoznak még a kártevők, a növénybetegségek és az áringadozások is.

A vadkávé elsősorban Afrika távoli erdeiben és Madagaszkár szigetén terem. Afrikán kívül a vadkávé más trópusi éghajlatú területeken, többek között India, Srí Lanka és Ausztrália egyes részein is megtalálható.

Sokak szerint az arabica kávé számít a legjobb ízűnek Forrás: Pexels

Melyek a legnépszerűbb kávéfajták?

Több mint 100, a természetben előforduló kávéfajta ismert, ezek közül azonban csak néhány alkalmas emberi fogyasztásra. A globális kávéipart két fő kávéfajta határozza meg: az arabica (Coffea arabica) és a robusta (Coffeea canephora). Létezik egy harmadik kávéfajta, a Liberica (Coffea liberica), amelyet szintén sok helyen termesztenek, de közel sem olyan elterjedt, mint az utóbbiak.