Így kell helyesen tárolni a tojást

tojás
tojás
Vágólapra másolva!
Évtizedek óta folyik a vita arról, hogy a tojást a pulton vagy a hűtőben tároljuk-e. Kiderült azonban, hogy a tárolás helye hatással lehet arra, hogy meddig tartható el, és hogy milyen az íze, amikor felhasználjuk. Egy séf elárulta, hogyan tároljuk helyesen a tojást.
Vágólapra másolva!

Sokszor előfordul, mikor feltörjük a tojást és azt vesszük észre, hogy a fehérje vizes. Emiatt az íze sem lesz olyan, mint amire számítunk, ezt pedig a rossz tárolás okozza. Azonban Dean Harper séf elmondta, mire kell figyelni, ha azt szeretnénk, hogy a tojás teljesen friss maradjon.

A séf elmondta, hogy a tojásfehérje akkor vizesedik, ha sokáig várunk a felhasználásával. Ahhoz, hogy a tojás hosszabb ideig friss maradjon, a legjobb, ha a hűtőben tároljuk.

 

Ez fokozódik, ha a tojásokat magas hőmérsékletű és alacsony páratartalmú helyen tároljuk, ezért mindig törekedjünk arra, hogy hűtőben tároljuk őket.

 

- mondta a séf.

 

A tojásokat a hűtőszekrényben, 4 Celsius-fok körüli hőmérsékleten kell tárolni.

 

Hűtőben nemcsak tovább marad friss a tojás, de még az íze is finomabb lesz, ha megfőzzük. Forrás: NAK/Zsocc

Azonban figyeljünk arra, ha kinyitjuk és becsukjuk a hűtőt, megváltozik a hűtő hőmérséklete. Ezért Dean azt javasolja, hogy a tojásokat a hűtő lehető leghidegebb részében tároljuk, mivel így hidegek maradnak.

Ráadásul a tojást nem szabad kivenni a dobozból, még akkor sem, ha a hűtőben tároljuk.

Dean elmondta, a kartondobozt kifejezetten arra tervezték, hogy megőrizze a tojások frissességét és ízét, ezáltal védi azok állagát és textúráját.

Főzés előtt a tojásokat hagyjuk melegedni szobahőmérsékleten,

ugyanis a hirtelen hőmérsékletváltozás megrepesztheti a héját, vagy csökkentheti kötőerejét a sütés során.

A séf elárulta, hogy a boltokban azért nem tárolják a hűtőben a tojásokat, mert a hőmérséklet változás miatt, mikor kivesszük a hűtőpultból és hazavisszük, megnő a szalmonella kialakulásának esélye.

Forrás: Mirror