Ezek a tradicionális brit fogások, érdemes megkóstolni

steak, szósz, marha, hús, sütés, bor, étel
Vágólapra másolva!
Bár sokan feltételezik, hogy az angolok, walesiek, skótok és írek gasztronómiája egyenlő a mindenki által ismert, népszerű gyorséttermi fogással, a fish and chipsszel, a brit konyha korántsem ennyire szürke és egysíkú, elég, ha egy pillantást vetünk a királyi család étrendjére. Nem feltétlenül kell azonban ilyen messzire mennünk, néhány étteremben, nívósabb szállodában már hazánkban is kínálnak eredeti angol reggelit, pásztorpitét, ír almatortát és egyéb ínyencségeket. Mutatunk néhányat ezek közül.
Vágólapra másolva!

Teljes angol reggeli

Bár a közismert neve angol reggeli, az egész brit régióban - így a walesiek, írek és skótok is - előszeretettel fogyasztják ezt a tartalmas menüt reggelire. Talán többen is találkozhattunk már vele szállodákban, éttermekben, nyaralások során. Az angol reggeli legfőbb ismérve, hogy finoman szólva sem kalóriaszegény, akár egy egész napra elegendő energiát ad, hiszen olyan finomságok kapnak benne helyet, mint a 

bacon, grillkolbász, paradicsomszószos főtt bab, grillezett gomba és paradicsom, black pudding - ami a nevével ellentétben nem egy desszert, hanem a nálunk is ismert véres hurkára emlékeztető húsféle - emellett valamilyen formában mindig tartalmaz tojást.

Legnépszerűbb a tükörtojás vagy a buggyantott tojás, de egyes helyeken rántottával kínálják. Mindezt gyakran duplázva, tehát személyenként 2-2 darab jár mindenből. Így leginkább erős gyomrúaknak ajánlott. Jár még hozzá általában 

néhány pirítós, esetleg angol muffin, mely szintén nem édesség, hanem sós péksütemény.

 Sőt, az igazán nagyétkűek burgonyarösztivel egészítik ki ezt a fenséges lakomát. Inni leginkább frissen facsart narancslevet, tejjel vagy tejszínnel ízesített, cukros teát, illetve kávét szokás mellé.

Az írek körében a black pudding helyett, illetve mellett white pudding fogyasztása is megszokott, ami az előbbihez hasonlóan darált sertéshúsból, illetve fűszerekből készül, azonban nincs benne vér.

brit ételek, britételek, angol reggeli, angolreggeli, English breakfast
Full English breakfast with bacon, sausage, fried egg, baked beans and mushrooms.
Fotó: Shutterstock/DronG