Józanság trend: hogyan lettek menők Európa-szerte az alkoholmentes koktélok?

A józanság trend egyik népszerű itala:  Safe Sex on the beach koktél
A józanság trend egyik népszerű itala: Safe Sex on the beach koktél
Fotó: Image Source via AFP/Peter Frank
Vágólapra másolva!
Az utóbbi időben már egyre inkább az alkoholmentes italok fogyasztása válik menővé a bulizók körében is. A józanság trend egy nemzetközi kifejezést is behozott a köztudatba, mégpedig a mocktail-t, amik az alkoholt nem tartalmazó party italok elnevezése. Mutatjuk, mi motiválta az önfeledt szórakozás idején is inkább a józanságot választók egyre nagyobb számú közösségét, és miért választják ma már annyian a koktélok alkoholmentes változatát.
Vágólapra másolva!

Ha manapság valaki nekivág az éjszakának, és fiatalok által tömegesen látogatott bulihelyszínt keres magának, döbbenetes módon azt tapasztalhatja, hogy egyre többen maradtak józanok még a hajnali órákban is. Mégis hogyan lehetséges ez? A mai fiatal generáció szervezete ennyire jól bírja a szeszes italt? Nem, a magyarázat egészen döbbenetes! Trendi lett a józanság, tehát az alkohol kerülése. Erre már egy nemzetközi kifejezés is született, a mocktail. Ez egy alkoholmentes koktél, a mock (gúnyolódni) és a cocktail (koktél) szavak kombinációja. Maga a kifejezés egyébként elég régi, először 1916-ban használták az alkoholmentes kevert italokra. Ma mindazokat a frissítőket jelenti, amik gyümölcsökből, zöldségekből és fűszerekből készülnek - szesz hozzáadása nélkül. Most pedig bemutatjuk honnan jött a józanság trend, és kik tekinthetőek a követőinek!

alkoholmentes koktélok, alkoholmenteskoktélok, banana daiquiri
Józanság trend - Banana daiquiri koktél
Fotó: Shutterstock/Pixel-Shot

Mi az a józanság trend? 

A Z generáció képviselői -  azok akik 1995 és 2009 között születtek - egyre inkább kezdik felfedezni a józanság trend pozitívumait. A józan közösség tagjai már rájöttek arra, hogy sokkal több előnnyel jár, ha lerészegedés nélkül buliznak végig egy éjszakát, ahogy arra is, hogy rengetegféle mocktail létezik, amik valójában ugyanazokat az ízélményeket tudják nyújtani, mint az alkohollal megspékelt verzióik, sőt akár még finomabbak is lehetnek! A legjobb alkoholmentes koktélok pedig többféle ízvilágot kínálnak, és sokkal olcsóbbak is lehetnek! A józanság mellett szól az egészségtudatosság mellett az is, hogy nem jár eszméletvesztéssel, így nem kell attól tartanunk, hogy például kirabolnak, kihasználnak minket, sőt akár még autóval is mehetünk szórakozni! Másnap nem ébredünk iszonyú fejfájással, és emlékezni fogunk az előző este minden szép pillanatára is. 

alkoholmentes koktélok, alkoholmenteskoktélok, pina colada
Józanság trend - Pina colada koktél rum nélkül
Fotó: Shutterstock/Impact Photography

Ma már társadalmilag is egyre elfogadottabbá, sőt divatosabbá válik a szeszes italok elkerülése, aminek több oka is van. A korábbi generációk körében az alkoholfogyasztás a felnőtté válás vitathatatlan rítusa volt, amelyet a kapcsolatok és az élvezetek nélkülözhetetlen összetevőjeként tartottak számon. Ahogy az egyének egyre inkább arra összpontosítanak, hogy mi a helyes számukra, az alkohollal kapcsolatos kulturális rendszerek megkérdőjeleződnek és veszítenek népszerűségükből. A mostani fiatalok már sokkal tudatosabban élik az életüket, sokkal jobban odafigyelnek arra, hogy mit visznek be a szervezetükbe, legyen szó ételről, italról, és kábítószerről is. 

image

Van egy nagyon fontos jellemzője az alkoholnak, amit az ezeket fogyasztók hajlamosak figyelmen kívül hagyni: habár ez ideig-óráig hangulatjavító lehet, bizonyos idő elteltével azonban - a lerészegedés mértékével egyenes arányban - gorombábbá, depressziósabbá teszi őket, ezáltal pedig magányossá is, hiszen kirekesztődnek a társaságból. Sőt, bizonyos mennyiségű és gyakoriságú szeszes ital fogyasztása függővé teheti az embert, ami pedig akár súlyos betegséget is okozhat. Arról nem is beszélve, hogy a részegség után mennyire rossz érzés a másnaposság, ami gyakran fájdalmas fizikai tüneteket is eredményez. A rendszeres és tudatos alkoholfogyasztás pedig akár alkoholizmushoz is vezethet.

image

A Sheffieldi Egyetem jelentése szerint az alkoholmentes és az alacsony alkoholtartalmú italok piaca 2021-ben 258 millió eurót ért el, és azóta folyamatosan növekszik. Ez a józanság trend eredménye, az Egészségügyi Világszervezet kimutatása szerint 2000 óta több mint 10 százalékkal csökkent az alkalomszerű intenzív alkoholfogyasztás a 25 év alatti európaiak körében. Ahogy ezek a kiváló minőségű termékek egyre inkább általánossá válnak a hagyományosan alkoholfókuszú környezetben, valószínűleg még az áraik is jelentősen csökkenni fognak, ami további innovációra ösztönzi az iparágat. Egyre többen fedezik fel azt a piaci űrt, amit a józanság trend megmutat: az olyan italok kedveltségét, ami ellazít vagy izgatottá tesz, az érzelmi kontroll és a szorongás elvesztése nélkül. Erre csapott le egy vendéglátós Dublinban, aki megnyitotta a világ első teljesen alkoholmentes kocsmáját! Merész lépés volt ez a világ egyik legismertebb kocsmafővárosában, de egyre több jel utal arra, hogy bejött a tulajdonos számítása. 

A józanság trend egyik példája a Sober Girl Society , amit a 31 éves Millie Gooch alapított 2018-ban. Ez az alkoholtól elfordulni vágyókat támogatja az online és az offline térben egyaránt. Ahogy az anonim alkoholistáknak, ennek a közösségnek is vannak találkozóik, ahol barátokra, sorstársakra lehet szert tenni. Közösségének már most több mint 200 ezer követője van az Instagramon és több millió megtekintése a TikTok-on, és többnyire olyan bulizós lányokat vonz, akik túl messzire mentek, és ennek következtében valóban küzdöttek a mentális egészségükkel. De egyre több olyan fiatal is csatlakozik, akik még soha életükben nem próbálták ki az alkoholt, és nem is tervezik, mert szüleik példája végleg elriasztotta őket. 

image

Az egyik legnépszerűbb mocktail a másnaposság ellen a Safe Sex on the Beach, ehhez a gyorsan és egyszerűen elkészíthető koktélhoz nem kell más csak:

  • jég
  • narancslé
  • baracklé
  • áfonyalé
  • narancskarika (ez csak a díszítéshez).

Töltsünk meg egy hosszúkás, long drinkes poharat jó sok zúzott jéggel, majd öntsük bele a narancs - barack és áfonyalevet, és keverjük össze. Végül a pohár szélére tegyünk narancskarikát.