Megkapta a csillagot Bárdos Sarolta a Borászok Borásza sétányán

Fotó: Kaposi Márton Bálint
Vágólapra másolva!
A díj hagyományai szerint a Szent István Bazilika előtti sétányon a díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány minden évben elhelyez egy talapzati emlékművet, egy csillagot az újdonsült Borászok Borásza tiszteletére.
Vágólapra másolva!

Április 27-én a dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök által megnyitott nagyszabású díjátadógála keretein belül Bárdos Saroltát választották meg a 18. Borászok Borászának. A Rókusfalvy Pál által alapított nívós elismerés szabályaiból ismeretes, hogy a díjjal semmilyen anyagi juttatás nem jár, de a hatalmas megtiszteltetésről egy köztér is „hírt ad”. Budapest belvárosában, a Szent István Bazilikával szemközti Zrínyi utcában található ugyanis a Borászok Borásza Csillagok sétánya, itt tekinthetjük meg azokat a csillagos emlékműveket, amelyek a Borászok Borászai előtt tisztelegnek. A lenyűgöző épített környezethez méltó azok névsora is akik eddig ebben az elismerésben részesültek, hiszen olyan legendás borászok neveit olvashatjuk itt, mint Demeter Zoltán, Szepsy István, Lőrincz György vagy Bussay László, Figula Mihály és Bodó Judit, részletezi a ünnepségről szóló sajtóközlemény.

Bárdos Sarolta, Rókusfalvy Pál és a tavalyi győztes, Heimann Zoltán
Fotó: Kaposi Márton Bálint

Borászok Borásza

2024-től pedig Bárdos Sarolta neve is ott ragyog a Csillagok Sétányán , hiszen május 10-én, 11 órakor már az ő tiszteletére gyűltek össze a családtagok mellett, a díj gondozói, a győztes számos tisztelője és borbarát, hogy fölavassák a 18. csillagot, és koccintsanak az új Borászok Borászára. 

Fotó: Kaposi Márton Bálint

A díjazott első körben ötven, majd öt jó jelölt közül került ki. Bárdos Sarolta a díj átvételekor úgy fogalmazott: Tokajban jó bort készíteni kötelesség. Mint ahogyan az is, hogy ápoljuk hagyományainkat, és a világ minden részére eljuttassuk azt az üzenetet, hogy Tokajban csoda terem a szőlőtőkéken. A Borászok Barátja díjat Ambrus Lajos író, szőlőbirtokos, a Food és Wine vendégszerzője, valamints Wojciech Bonkowski borszakértő érdemelte ki.

A borexport a kulcs, így lehet a bor értékét feljebb vinni - ezt mondta Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos az Origónak az április végén megrendezett Hungarian Wine Summit konferencianapján, amely kifejezetten a nemzetközi célpiacokról érkező kereskedőknek, importőröknek, szakembereknek szóló szakmai rendezvény volt, itt olvashatják a beszámolónkat róla.