Mutatjuk a legfinomabb, könnyű főzelékeket nyári idényzöldségekből
2024. július 07. 12:00
Olvasási idő: 12 perc
Vágólapra másolva!
Mai cikkünkben megmutatjuk, hogyan készítheti el úgy a finomfőzeléket, hogy az valóban tükrözze a nevét, és ne csak egy menzai rémálom legyen többé, és hogy a csalán sem csupán egy bosszantó gyomnövény, ami hólyagosra csipkedi a lábainkat, hanem ízletes, krémes, spenótra emlékeztető főzelék készíthető belőle. Ezenkívül pedig még jó pár finomságra hoztunk példákat, amelyek zsenge nyári zöldségekből készülnek. Mert a főzelék nem kell, hogy utálat tárgya legyen, épp ellenkezőleg: ízes, laktató, mégis frissítő és egészséges nyári fogás, ami nem nehezíti el a gyomrot, így a nagy melegben is jólesik. Arról nem beszélve hogy pillanatok alatt elkészül - ami nagy előny a forró napokon - és még a pénztárcát is kíméli.
A finomra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, néhány perc múlva pedig a reszelt cukkinit is.
A cukkinit felöntjük alaplével vagy vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd forralásig főzzük.
A tejfölt összekeverjük a keményítővel, közben 1-2 merőkanállal adjunk hozzá a cukkinifőzelék főzővízéből.
Hozzáadjuk a tejfölös habarást, csomómentesre keverjük és összeforraljuk.
A kész főzeléket megszórjuk finomra vágott kaporral. Önmagában is ízletes, könnyű nyári fogás, de szeretnénk, hogy laktatóbb legyen, kínáljuk fasírttal vagy pörkölttel, esetleg burgonyatócsnival.