Ahhoz kérdés sem férhet, hogy a nyári lecsó a magyarok egyik kedvenc étele, az azonban már igen változó, hogy ki hogyan készíti el ezt a közkedvelt ételt. Az lecsóreceptek mindenképp tartalmaznak vöröshagymát, paprikát és paradicsomot, fűszerek tekintetében pedig sót és borsot, ez a lecsó alap, azonban innentől kezdve már az ember fantáziájára van bízva, hogy mit tesz még bele. El lehet készíteni kolbásszal, tojással, erős paprikával, padlizsánnal, cukkinivel és gombával is, köretként pedig lehet mellé rizst, krumplit, kenyeret, nokedlit vagy akár bulgurt is tenni. A változatok tárháza végtelen, azonban most mutatunk 5 változatot, amit érdemes kipróbálni, ha még nem tette meg.
1. Tojásos lecsó
Hozzávalók:
Talán a tojásos lecsó az egyik legnépszerűbb variánsa a lecsóknak. Az elkészítése nagyon egyszerű: zsiradékon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk először a paprikát, majd körülbelül 10 perc főzés után a paradicsomot, sózzuk és borsozzuk. Amikor már megpuhultak a zöldségek, akkor a felvert tojásokat hozzáadjuk és még rottyantunk rajta és kész is.
2. Kolbászos lecsó
Hozzávalók:
Egy kevés zsíron megsütjük a kolbászkarikákat, kiszedjük, és félretesszük, majd a kolbászos zsíron készítjük el a lecsót a hagyományos módon. Amikor kész a lecsónk, a korábban félretett kolbászkarikákat beletesszük és még keverünk rajta egyet. Vannak, akik még ezt is megbolondítják tojással, érdemes úgy is kipróbálni.
3. Cukkinis lecsó füstölt szalonnával
Hozzávalók:
A cukkini egy igen népszerű nyári zöldség, így nem meglepő, hogy az emberek szívesen párosítják a lecsóval. A recept nem sokban tér el a hagyományos lecsó recept készítésétől. A feldarabolt szalonnát zsírjára sütjük, majd a visszamaradt zsiradékban üvegesre pirítjuk a hagymát. Rádobjuk a paprikát, és néhány percig fonnyasztjuk együtt. Hozzáadjuk a cukkinit, végül belekeverjük a paradicsomot, alaposan megsózzuk, és az egészet puhára főzzük. A sült szalonnakockákkal kínáljuk.
4. Rizses lecsó
Hozzávalók:
A lecsót mindenki egy kicsit másképp készíti el, így az sem meglepő, hogy köret tekintetében is sok az eltérés, sőt, még abban is van különbség, hogy az emberek hogyan teszik hozzá az ételhez az adott köretet. Nincs ez másképp az rizzsel sem. Ebben az esetben a választhatjuk, hogy hagyományosan elkészítjük a rizst a lecsó mellé, vagy belefőzzük. Ha az utóbbi mellett döntünk, akkor a rizst pár csepp olajon fel kell hevítenünk, majd hozzáadjuk a lecsóhoz, 2 dl forró vizet öntünk rá, és 20 perc alatt takarékon készre főzzük.
5. Ratatouille, a francia lecsó
Hozzávalók: