Mutatunk 7 pörköltöt, amiből egyáltalán nem hiányzik a hús
2024. július 07. 12:18
Olvasási idő: 15 perc
Vágólapra másolva!
Bár sokan el sem tudják képzelni, de nemcsak marha-csirke-vagy sertéshúsból készülhet pörkölt, de zsenge zöldségekből, tojásból vagy szójából is. Ezek is lehetnek épp olyan finomak, mint húsos társaik, minden a fűszerezésen és a tálaláson múlik. Ráadásul mivel könnyebben emészthetőek, jobban is esnek a nyári forróságban, emellett olcsóbb és a természet számára is fenntarthatóbb, ha hetente néhányszor lecseréljük a húst egyéb fehérjeforrásokra. Ezért mutatunk 7 remek pörköltet, amelyek annyira finomak, hogy a notórius húsrajongók is imádni fogják őket. Vannak köztük hagyományosabbak, amilyen a gomba-vagy tojáspörkölt, de modernebb, egzotikusabb alapanyagokból készült verziók is.
Egy igazi, klasszikus gombapaprikásra valószínűleg még a megrögzött húsimádók sem mondanak nemet, hiszen olyan ízes és szaftos, akár egy húsos változat.
A gomba egyébként is kiváló húspótló a magyar konyhában, hiszen kiadós, laktató és fehérjedús, emellett viszonylag olcsó is.
Így, ha vegán-vagy vegetáriánus étrendet követünk, és megéheztünk egy jóféle pörköltre, vagy csak könnyedebb és költséghatékonyabb fogást szeretnénk, bátran válasszuk a gombapörköltet. További érv mellette, hogy sokkal gyorsabban is elkészül, mint például egy marhapörkölt.
Hozzávalók:
50 dkg gomba
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek piros paprika
1.5 ek olaj vagy zsír
só, bors
friss petrezselyem
Elkészítés:
A szárát kiszedjük, a kalapját félbevágjuk, felcsíkozzuk. Amennyiben zsenge csiperkéről van szó, a szárat is felhasználhatjuk, ez esetbe vágjuk karikákra.
Ha nem olajat, hanem zsírt használuk, megolvaszjuk egy edényben, majd rádobjuk a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, ezután lassú tűzön üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk az apróra vágott vagy préselt fokhagymagerezdeket is
Hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, összekeverjük
1-1,5 dl forró vízzel felöntve, fedő alatt, közepes lángon kb. félóra alatt puhára főzzük. Ha a szaft nem elég sűrű, fedő nélkül további 10 percig főzzük.
Ha kész, apróra vágott petrezselyemmel meghintjük, majd összekeverjük. Nokedlivel vagy tésztával, esetleg párolt rizzsel tálaljuk.