A legerősebb magyar sör

sörteszt, főzdefeszt
Vágólapra másolva!
A Hopfanatic gerilla sörfőző, Kiss Tomi nem csak az ország legerősebb sörét főzi, de az Angry Beasttel nemzetközi mezőnyben is tarol. Az ő söreit kóstoltuk a Főzdefeszt szervezőjével, Bart Dániellel.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Kiss Tomi a Vasas-pálya éttermének szakácsa, két éve házisör-főző. A gerilla jelzőt Barték aggatták rá, azt jelenti, nincs főzdéje, az értékesítésre szánt tételeket, például a rozsnyói nemzetközi házisör-főzők versenyén az imperial stout kategória győztesét és a kilenc kategória grand championját, az Angry Beastet Csepelen, a Rizmayer sörfőzdében főzeti. A rozsnyói jelentős megmérettetés, ahol Közép-Európa legjobb szakemberei döntenek, többek között Bart Dániel is.

A kóstolót Kiss lagerével kezdtük.

Forrás: Táfelspicc

Dry hopped pils lager, 6%

Hidegkomlózott, lager típusú sör, egy szép világban ilyen lenne a Dreher. (Az általános komlózási folyamat során a komlót együtt főzik a sörrel, hidegkomlózás akkor történik, ha hidegen dobják bele a komlót, és áztatják, a növény így adja át legintenzívebben citrusos, izgalmas aromáit, ezért is hívják aromakomlónak.)

Az amerikai komló citrusos karaktere a hidegkomlózással jön ki a legszebben, és ez rögtön érződik a ködös, sárga sör intenzív, mandarinos illatán.

"Tuttifrutti íze van!"

"Igen, ettől megőrülnek az ízlelőbimbóid!"

"Ilyet még csak Olaszországban ittam, ahol rengeteg kis sörfőzde, van, konkrétan a via Emiliára gondolok.

Az eszményi lager kóstolása közben rögtön felmerül a házi sörfőzés igénye, közben kiderül, a komló egyetlen és legközelibb rokona a cannabis, ha ez legális lenne, elég jó ízpárosításokat lehetne létrehozni a két alapanyagból.

A két következő sör a nagymama lekvárjait idéző címkékkel tüntet, Megy '92, csak itt nincsenek helyesírási hibák, attól még lelkesülünk a hasonló felfogáson és lényegében hasonló, kézműves tartalomért.

Forrás: Táfelspicc

Jázminrizses mazsolás, 9%

Ez a kísérleti példány nem vág minket fejbe olyan intenzíven, a színe borostyános, mély, narancsos teaszín, illata édes, mézes, hamar túllépünk rajta.

Forrás: Táfelspicc

Barley wine style beer, 10%

Ez a tömény sör máslás nélkül készült. (A maláta és a víz keverékét az elkészítési folyamat során többször szűrik, ez viszont az első szűrés, a legsűrűbb cucc, attól ilyen erős és tömény.)

A Flying Dog Horn Dogja is ez a típus, azt is szerettük. A Flying Dog előkerülése nem véletlen, az amerikaiak hozták fel az elmúlt 20 évben ezt a stílust.

Illata friss, zöldfűszeres, meglepően friss, már-már mentás. Az íze viszont egészen más. Ez az a típusú ital, ami akár -20 fokban téli melegítő lehet, íze sötét, vad, rendkívül tömény. Aszalt gyümölcsök és kegyetlen, de kerek keserűség uralkodnak. Nem lehetne sokat meginni belőle.

Forrás: Táfelspicc

Angry beast, 12%

Russian imperial stout

A kategória, a russian imperial stout onnan ered, hogy a 18. században Nagy Katalin cárnő olyan sört rendelt a londoni sörfőzőktől, ami kibírja Szentpétervárig. A porter nem bírta ki, ezért megnövelték az alkoholtartalmat, és feltalálták a 7% feletti alkoholtartalmú sört, a stoutot, ezek közül is a legerősebbek a russian imperial stoutok. Ez a sör később eltűnt, és ismét az amerikaiak hozták vissza, majd ezt fokozták a végletekig.

A sör tényleg letaglózó, átláthatatlanul sötét, és olajosan fordul a pohárban. Illata a csokoládé és a kávé között ingadozik, de olyan melegségben, mint a legfinomabb olasz kávézókban. Kitöltéskor alig habzik, habja is szinte cremaszerű. Íze azt a keserűséget idézi, amikor végre átestünk a határon, bemegyünk az első falu első BAR-jába, odatámaszkodunk a százéves pultra, és tisztán kérünk egy ristrettót. Pontosan ugyanaz a szivárványszínű keserűség, amit egy jól lefőzött, egyszerű és jó kávé tud. Amit mégis olyan kegyetlenül nehéz megkapni. Kőkemény szörpsör ez, nagyoknak, édesség nélkül.

A rendkívüli kávés-kakaós jelleget a rengeteg pörkölt malátának köszönheti, a három íz egyáltalán nem idegen egymástól, hiszen a pótkávé is pörkölt malátából készül.

Kissnek ezt az egyetlen sörét megkóstolhatják a Főzdefeszten.