Kilenc étkezési tipp a rák ellen

fokhagyma
Vágólapra másolva!
Kigyógyult a rákból, és állítja, hogy a szabályok betartásával ez másoknak is sikerülhet: Toral Shah rákkutató-biológus és lelkes gasztroblogger összeszedte a megelőzés szempontjából legfontosabb étkezési tanácsokat. 
Vágólapra másolva!

Shah tizenegy évesen nem tündérmesékkel, hanem a rákkal volt elfoglalva. Akkor még nem azért, mert ő maga beteg lett volna: egyszerűen érdekelte a kór, miután olvasott egy történetet egy orvosról, akinek leukémiában halt meg a gyereke.

Később sejtbiológiából szerzett diplomát, rákszakértői képesítéssel. Mindeközben a főzés legalább annyira érdekelte, mint a tudomány. Az egyetem mellett esténként és hétvégente a Le Cordon Bleu főzőiskolába járt. Itt szerezte azt a háttértudást, aminek köszönhetően később megalapította a The Urban Kitchen névre keresztelt szervezetet, amely egészséges ételek forgalmazásával, főzőtanfolyamok szervezésével és szakkonzultációval foglalkozik.

Kell az ómega-3 zsírsav Forrás: Flickr - Ernesto Andrade

1999-ben, amikor az utolsó egyetemi vizsgáira tanult, édesanyjánál mellrákot diagnosztizáltak. Shah ekkor kezdett olyan ételeket főzni, amelyek segíthetnek a betegség legyőzésében. Anyja végül meggyógyult, és mindketten úgy gondolták, hogy ebben nagy szerepe volt a különös odafigyeléssel összeállított étrendnek. Shahnál 29 éves korában diagnosztizálták a mellrákot, ekkor a fenti történet megismétlődött, ő is meggyógyult.

A biológus-gasztroblogger szerint a rák genetikai meghatározottsága ellen nehéz tennünk, a betegséget azonban 80 százalékban a nem megfelelő életmód okozza. Össze is gyűjtötte azt a kilenc tanácsot, amit a legfontosabbnak tart a rák megelőzésének szempontjából:

1. Együk végig a szivárvány színeit

A fokhagyma jó barát Forrás: Táfelspicc

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a zöldségek és gyümölcsök mennyire fontosak. Étkezéskor gondoljunk a szivárvány színeire (illetve a hagyma és a fokhagyma kedvéért adjuk még hozzá a fehér színt), és próbáljunk minden színhez tartozó gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani. Lehetőleg napi hét-kilenc alkalommal.

2. Daraboljuk fel a hagymát, préseljük a fokhagymát

Ezek nagy számban tartalmaznak kéntartalmú szerves vegyületeket, illetve erőteljes az antibakteriális és gombaölő hatásuk. A feldarabolás és préselés miatt a bennük található értékes összetevőket könnyebb feldolgozni az emberi szervezetnek. Fokhagymát mindenképpen érdemes nyersen enni – egy tanulmány szerint a heti kétszeri fogyasztásával már felére csökkenthető a tüdőrák esélye.

3. Főzzük meg vagy préseljük le a paradicsomot

A paradicsom fontos Forrás: Táfelspicc

Így a benne található likopin felszabadulhat – ez az antioxidáns lelassítja bizonyos típusú daganatok növekedését.

4. Csepegtessünk citromot a zöldekre

A zöld leveles zöldségek, mint a brokkoli, kelkáposzta vagy a kelbimbó nagyszerű tápanyagforrások. Ha hozzájuk adunk egy kevés citromot, akkor nem csak a C-vitamin-bevitelt növeljük, hanem segítjük a bennük levő hasznos anyagok felszívódását is.

5. Fűszerezzünk, de ne a megszokott módon

Ne a só- és borsmennyiséget növeljük, hanem vonjuk be a forgalomba a kurkumát, a gyömbért és a köményt.

6. Napi két paradió távol tartja az orvost

Kurkuma, izgalmas és egészséges Forrás: Thinkstock

Magas szeléntartalma miatt megelőzés és gyógyítás szempontjából is hasznos termés.

7. Az olajos halak legyenek a legjobb barátaink

Optimális esetben az emberi szervezet ómega-3 és ómega-6 szintje kiegyenlítődik, azonban a legtöbb embernél az ómega-6-szint magasabb: ez leginkább az étolajnak, margarinnak és különböző kekszeknek köszönhető. Ómega-3-at a következő élelmiszerek segítségével vihetünk be szervezetünkbe: olajos halak, diófélék, lenmag.

8. Napozzunk napi 15 percet

Ez leginkább a D-vitamin-bevitel szempontjából fontos. Természetesen ezt a vitamint nem csak ilyen módon, hanem a táplálkozás során is megszerezhetjük. Fogyasszunk ennek érdekében is olajos halakat, valamint tojást, teljes kiőrlésű gabonákat, gombát.

9. A rostbevitel alapvető

A nyugati étrend alapvetően rostban szegény, pedig ez az egyik legfontosabb dolog a megfelelő emésztés és az egészség szempontjából.

A rostok és a daganatos betegségek összefüggéseiről írt cikkünket itt olvashatják.