Az Intel két éven belül el kívánja érni az 5 GHz-es határt<br/>

Vágólapra másolva!
Kiadta 2003-ig tartó ütemtervét az Intel, amelyből kiderül, hogy a Pentium 4-es processzor órajelét még idén 3 GHz fölé emelik. Az idén bevezetésre kerülő gyártási technológiának köszönhetően 2002 végére a félvezetőgyártó Northwood kódnévre hallgató lapkái akár az 5 GHz-es órajelet is elérhetik.
Vágólapra másolva!

Az amerikai vállalat az elkövetkező két évben a Pentium 4-es lapka sebességének jelentős növelésére készül. A gyors processzorok az Intel 0,13 mikron felbontású, megnövelt felületű szilícium-ostyára dolgozó gyártósorain fognak készülni. Az új technológia kulcsfontosságú a vállalat számára, ugyanis a jelenleg használt 0,18 mikronos előállítással a Pentium 4 processzorok teljesítménye már nem növelhető a megkívánt mértékben.

A közreadott ütemtervből kiderül, hogy az Intel még idén forgalomba fogja hozni a P4 család 2,2 GHz-es változatát. A kistestvért 2002 második negyedévében fogja követni a processzor 2,4 és 2,6 GHz-es órajelű verziója. A távlati tervek között szerepel már az első 4 GHz-es chip is, amely előreláthatólag 2003 második felében kerül majd a boltokba.

Ugyanakkor a félvezetőgyártó már idén be kívánja mutatni a nagyközönségnek a Pentium 4 3 és 4 GHz-es változatát. Craig Barett, az Intel elnöke bejelentette, hogy erre az augusztusi fejlesztői fórumon fog sor kerülni. Hozzátette, hogy az 5 GHz-es modell bemutatását a 2002-es tavaszi fórumra tervezik.

Megfigyelők szerint az Intel a 2 GHz-es Pentium 4 lapka első változatát júniusban dobja piacra 560 dolláros áron. Az 1,7 GHz alatti lapkák ára ekkor nem változik, ám az 1,3 GHz-es változat eltűnik a cég katalógusából.

A vállalat ígérete szerint az új gyártási technológiától a processzorárak csökkenése várható. Az Intel számításai szerint a nagyobb méretű szilícium-ostyák révén az egyes chipek előállítási költsége akár 30 százalékkal is mérséklődhet.

A Pentium 4 processzor leggyorsabb változatai RDRAM RIMM memóriát használnak, a lassúbb változatok SDRAM és DDR memóriával, valamint Brookdale lapkakészlettel kerülnek beépítésre a PC-kbe.

(Prím-Online)

Ajánló: