Vágólapra másolva!
A brit képviselőház elfogadta a törvényjavaslatot, mely tíz évre emeli az illegális szoftvermásolásért kiszabható börtönbüntetés mértékét. Hazánkban ennek a felső határa nyolc év.
Vágólapra másolva!

A javaslat jelenlegi - a House of Commons által elfogadott formájában - maximálisan tíz év börtön vagy nem meghatározott, de nem is korlátozott pénzbírság kiszabását tartalmazza a szerzői jogokkal védett szoftverek másolóinak. "Szerzői jog védelme alá eső anyagok - szoftverek, hang- és képhordozók - haszonszerzésből történő másolásáért és terjesztéséért" pillanatnyilag a kiszabható leghosszabb börtönbüntetés hossza két év.

A hazai helyzet

A magyarországi büntetőtörvénykönyv az okozott anyagi kárral arányosan növekvő büntetést szab ki arra, aki a szerzői jogot "haszonszerzés végett, vagy vagyoni hátrányt okozva megsérti". A jelenlegi szabályzás szerint maximálisan 2-8 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetője. Az ilyen mértékű büntetés kiszabásánál az okozott kár értéke meg kell hogy haladja az 500 milliós forintos határt, aminek eléréséhez már a "nagyüzemi" kalózkodás szükséges, ilyen volumenű gyártás leginkább az ukrajnai és bulgáriai CD-másoló "üzemekben" folyik - tudtuk meg Ormos Zoltán jogásztól. Hazánkban ilyen nagyságrendű szoftvermásolással nem találkozni. Hasonló eljárás során utoljára néhány hete született ítélet, akkor a Budai Kerületi Bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy körülbelül 20 millió forint értékű kárt okozó szoftvermásolót.

Évi sokmilliárdos kár

A nagy-britanniai törvényjavaslat a képviselőház után a parlament felsőháza, a Lordok Háza elé kerül, ottani jóváhagyása után pedig előreláthatóan az idei év őszén léphet életbe A szerzői jogvédelmi törvény új formája - a büntetések növelésén kívül - a végrehajtó hatóságok számára megkönnyíti a gyanúsítottaknál történő házkutatáshoz szükséges engedély beszerzését.

Brit kormányzati adatok szerint az illegális szoftverek terjesztése évi 9 milliárd font értékű kárt okoz az ország gazdasága számára. A BSA adatai szerint Magyarországon 2000-ben ugyanez több mint 11 milliárd forintot tett ki.

Korábban:

Törvénymódosítás a hackerek ellen

Globális razzia szoftverkalózok ellen