Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Alakul az informatikai minisztérium struktúrája

Vágólapra másolva!
Az eddigi Közlekedési és Vízügyi Minisztérium épületében fog működni a jövőben az új informatikai és hírközlési tárca - közölte Kovács Kálmán informatikai miniszterjelölt. A politikus az előző kormányzat a Tetra-rendszerhez kapcsolódó lépéseinek felülvizsgálatát kezdeményezi.
Vágólapra másolva!

A Westel kétnapos konferenciájának sajtótájékoztatóján a szakminiszteri poszt várományosa jelezte, hogy döntés született a politikai, a közigazgatási és a helyettes államtitkárok személyéről is, ám ameddig jelölésük nem válik hivatalossá, nevük nem nyilvános. - Az informatikai tárca struktúrája, pontos hatásköre a napokban körvonalazódik - fogalmazott Kovács Kálmán.

A hírközlési törvény felülvizsgálatát firtató újságírói kérdésre elmondta: a távközlés jelenlegi piaci viszonyai között alkalmatlan jogi szabályozást első lépésben a miniszteri és a kormányrendeletek módosításával, később pedig akár a törvény módosításával lehet megfelelővé tenni a verseny fokozására, a szolgáltatások olcsóbbá válásának ösztönzésére. - A törvény módosítása azonban hosszú folyamat, az elkövetkező hónapokban a szabályozás áttekintése a feladat - fűzte hozzá a miniszterjelölt. Hangsúlyozta: a szabályozás megváltoztatásán belül kiemelt fontosságúnak tekinthető az internet hozzáférhetőségének könnyítése, ugyanis Magyarország e tekintetben nem csak a nyugati, hanem a környező országoktól is elmarad. Utalt arra, hogy a hírközlési törvény áttekintésekor megoldást keresnek majd a kedvezményes internetezési lehetőségek megteremtésére, ahhoz csak piaci eszközök jöhetnek szóba.

Kovács Kálmán szólt a hatóságok belső kommunikációját lehetővé tevő Tetra-rendszerről is, amelynek a létrehozására irányuló eddigi kormányzati lépések gyors vizsgálatát kezdeményezi. - Az eddigi intézkedések jogszerűsége vitatható, ezért a Tetra-rendszer sorsáról csak a vizsgálatot követően lehet dönteni - emelte ki a miniszterjelölt. A sajtótájékoztatón az informatika szerepéről szólt Vízi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is. Szerinte az információs forradalommal, azaz a tudásalapú társadalom kialakulásával új típusú demokrácia valósulhat meg, hiszen a korábbiakkal ellentétben a tudás mindenki számára hozzáférhetővé válik.

Korábban:

Kovács alacsony távközlési díjakat ígér

A kormány alanyi jogú internetelérést ígér

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről