Számítógépes vizsga vakoknak

Vágólapra másolva!
Egy speciális képzés keretében látássérültek is szerezhetnek nemzetközileg elismert informatikai képesítést Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és a Budapesti Muszaki Foiskola (BMF) együttműködésével meghirdetett program keretében vakok és látássérültek sajátíthatják el az európai számítógép-használói vizsga (ECDL) követelményeit.

A BMF informatikai karának Alkalmazott Informatikai Intézetében beszédszintetizátor, képernyőolvasó, optikai karakterfelismerő program és egyéb segédszoftver, valamint speciális oktatási módszertan segítségével 2001 októbere óta készítenek fel látássérülteket ECDL-vizsgára, heti két alkalommal, 4-4 órában. A képzés az intézet és a támogatók jóvoltából ingyenes, a vizsgakártyákat pedig az NJSZT ECDL-irodája ajánlotta fel.

ECDL Magyarországhttp://www.ecdl.huECDL Foundationhttp://www.ecdl.com

A megszerzett képesítés deklaráltan az egészségesekével azonos értékű bizonyítványt jelent, vagyis a vakok esetében nem a követelményeket csökkentik, hanem megteremtik az igényeiknek megfelelű vizsgakörülményeket - hangsúlyozta Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója. Kutor László, a BMF docense a látássérültek számítógép-használatának módjáról elmondta: a számítógéphez csatolt lapolvasó beolvassa a síkírásos szöveget, a beszélőrendszer pedig felolvassa a képernyon látható információkat. Szöveg beírása hasonlóképpen történik, mint a látók esetében, csak éppen hangjelzés figyelmeztet az esetleges elütésre. A hibát a kurzorral visszalépkedve lehet javítani, a menüpontok közti navigálást pedig különféle billentyűkombinációkkal végzik a vakok.