Chessmaster 9000

Vágólapra másolva!
A sakkjátékok között a Chessmaster sorozat olyan, mint az Electronic Arts sportjáték sorozatai. Sőt, ami azt illeti, még "olyanabb", mivel a sportjátékoknak időnként akad komoly konkurenciájuk, a Chessmaster sorozat, melynek nemrég jelent meg legújabb epizódja, valódi egyeduralkodónak számít.
Vágólapra másolva!

Képek


Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO


A sorozatnak mindig erőssége volt a számos oktatójátszma, illetve a rengeteg választható nehézségi fokozat. Ezen e területen a Chessmaster 9000 egy újabb elemet mutat be. A Psychology of Competition egy nyolc részből álló sakktanfolyam, melyen egy nemzetközi nagymester, Josh Waitzkin vezetésével vehetünk részt.

Egy sakkjátéknál értelemszerűen nem a grafika az elsődleges fontosságú, a Chessmaster sorozat fejlesztői azonban mindig törekedtek arra, hogy a külcsín arányban legyen a belbeccsel. A legújabb rész természetesen a kornak megfelelően lehetővé teszi, hogy a játszmákat kicsinyíthető-nagyítható, ide-oda forgatható táblákon, és háromdimenziós figurákkal játsszuk. Persze a sok szép 3D-s forma könnyen mehet az átláthatóság kárára, de a játszmákat akár két dimenzióban is láthatjuk.

Amikor először vágunk neki a programnak, meg kell adnunk, hogy mennyire vagyunk profik, vagyis mennyi élő ponttal rendelkezünk. A korábbi részekben ezt egy pár rapid parti után a gép döntötte el, de a fejlesztők jobbnak látták a játékosra bízni ennek meghatározását. Egyébiránt hamar kiderül, ha kissé túlértékeltük magunkat, mivel a sorozatos vereségek hatására a pontszám drasztikusan csökkenni kezd.

Lehetőségünk van a gép mellett az Interneten keresztül valós ellenfelekkel játszani, a beépített Chessmaster Live-ot felhasználva. Miután manapság már számtalan módon játszhatunk sakk partikat a világhálón át, a multiplayer lehetőség nem igazán nagy újdonság.