Kína kitiltja a gyerekeket a netkávézókból

Vágólapra másolva!
A kínai kormányzat új döntése értelmében az országban november 15-étől gyermekek nem látogathatják az internetkávézókat.
Vágólapra másolva!

A Xinhua hírügynökség beszámolója szerint a törvényi szigorításra négy hónappal azután került sor, hogy egy pekingi netkávézóban bekövetkezett tűzvész során 25 bent tartózkodó ember vesztette életét. Az esemény hatására a helyi újságok számos olyan levelet közöltek, melyben szülők arról panaszkodnak, hogy gyermekeik valóságos "zombikká" váltak, s minden idejüket és pénzüket internetkávézókra és videojátékokra költik.

A szeptember végén a kínai kormány által elfogadott új szabályozás értelmében - amely november 15-étől lép hatályba - 16 évesnél fiatalabb személyek nem tartózkodhatnak internetkávézókban. A világhálón való böngészést lehetővé tevő helyek ezentúl csak reggel 8 és éjfél között lehetnek nyitva, s nem lehet netkávézót létesíteni általános- és középiskolák 200 méteres körzetében. A kínai hatóságok közlése szerint a pekingi internetező-helyek 90 százaléka engedély nélkül működik.

A kínai kormányzat egyébként magához az internethez való hozzáférést is szabályozza. Az ország internetezői csak a kormányzat által üzemeltetett szervereken férhetnek hozzá külföldi weboldalakhoz, már amelyikhez lehetséges. Nemrégiben a Kínában is nagy népszerűségnek örvendő Google.com esett áldozatul a cenzúrának, ám tíz nappal a tiltást követően a webes kereső újra elérhetővé vált - igaz, "megszűrt" tartalommal.