Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Nem történt súlyos kampánycsendsértés a neten

Vágólapra másolva!
A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) közlése szerint a hazai portálok és nagyobb honlapok üzemeltetői betartották a választási etikai kódex szabályait.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb hazai tartalomszolgáltatókat tömörítő MTE munkabizottsága az Országos Választási Bizottsággal (OVB) tavaly közösen kidolgozott internetes választási kódex alapján a önkormányzati választások előtti kampány időszakában, illetve kampánycsend idején vizsgálta az online tartalomszolgáltatók által elkövetett esetleges szabálysértéseket.

Az MTE honlapjahttp://www.mte.hu

Az MTE október 21-én közölte, nem történt súlyos kampánycsendsértés az interneten. Mind a hivatásos tartalomszolgáltatók, mind a nagyobb települési és egyéb honlapok, portálok betartották a választási etikai kódex előírásait. A testület tucatnyi munkatársa a hétvégén csaknem 400 internetes honlap és portál működését figyelte az önkormányzati választások alatt, és néhány kisebb esettől eltekintve nem észlelt eltérést a kódexben foglaltaktól.

Összesen 14 alkalommal észleltek olyan, az MTI választási etikai kódexével ellentétes magatartást, amely miatt a szolgáltatás üzemeltetőjével felvették a kapcsolatot. A leggyakoribb hiba az volt, hogy egyes szolgáltatóknál a kampánycsend péntek éjféli életbe lépése után is szerepeltek kampányhírek a címlapon, illetve a második hierarchia szinten. Ahol ez technikailag lehetséges volt, ott a szolgáltatók a monitoring bizottság figyelmeztetését követően haladéktalanul eltávolították a kampánycsendet sértő tartalmakat. A bizottság tagjai szerint mind a tartalomszolgáltatók, mind a települési, illetve párthonlapok szerkesztői és üzemeltetői nagyfokú együttműködési hajlandóságot mutattak, és maximálisan támogatták a munkacsoport tevékenységét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről