Kína: újra akciózik az internetrendőrség

Vágólapra másolva!
Személyazonosító hozzáférési kártya váltására kötelezik az internetkávézókba látogatókat Kína egyik központi tartományában. A kártyák birtokosainak így minden világhálón tett lépését ellenőrizhetik a hatóságok.
Vágólapra másolva!

A Kína központjában lévő Csiang-hszi tartomány összes, 3200 netkávézójában új ellenőrzési rendszert vezetett be a helyi rendőrség. A felhasználókat olyan hozzáférési kártya megvásárlására kötelezik, melyhez meg kell adni a nevet, életkort és a pontos lakcímet. Az adatokat azonnal tovabbítják egy rendőrségi adatbázisba. Az így megváltott kártyán keresztül azonosító jel érkezik a rendőrséghez, ahonnan könnyedén szemmel tarthatják az inetrnetező által látogatott webhelyeket, különös figyelmet szentelve a kormányzat által károsnak, felforgató hatásúnak minősített és emiatt blokkolt oldalakra való belépési kísérleteknek. A rendszer azt is lehetővé teszi, hogy a rendőrség eltiltsa az internettől a renitenskedő felhasználókat. A múlt hónapban bevezetett intézkedés óta 200 ezren váltottak ilyen kártyát - írja a South China Morning Post.

Ez a legutóbbi lépés Kína erőteljes internetszabályozási törekvéseiben, mellyel a kommunista hatóságok ellenőrizni igyekeznek a világhálón lévő tartalmakat, tevékenységeket. A 65 millió rendszeres internetezőt számláló ország kormánya meg akarja akadályozni, hogy a világháló a szólásszabadság fóruma legyen. Az ifjúságra károsnak vélt pornográf, szerencsejáték és szélsőséges tartalmú oldalakat központilag blokkolják. Több külföldi hírportál, valamint a vallási és emberjogi csoportok oldalai szintén hozzáférhetetlenek, de szeptemberben a Google keresőt sem lehetett elérni Kínából. A rendszergazdáknak folyamatosan szűrniük kell a felforgató jellegű hozzászólásokat a chatszobákban, a rendőrség egy speciális részlege pedig az e-mailekben kutat a tiltott tartalmak után.

Az egyre népszerűbb netkávézók elterjedését a több halálos áldozatot követelő júniusi pekingi tragédia lassította, amikor egy, a főváros egyetemi negyedében üzemelő internetkávézóban tűz ütött ki. Bár a tragédiát az épület tűzvédelmi hiányosságai okozták, a hatóságok az eset kapcsán számos intenetkávézót zárattak be országszerte, melyeket csak szigorú biztonsági intézkedések után nyitották meg újra.

Nagy Mercédesz
Peking