Felolvassa az e-mailt a Vodafone levelezője

Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk a Vodafone nemrégiben beindított mobil e-mail szolgáltatását: a Mail többek között wapos, webes, faxon keresztüli hozzáférést biztosít a levelekhez, de akár a hangpostán keresztül is felolvassa az üzeneteket.
Vágólapra másolva!

A Vodafone Magyarország idén áprilisban jelentette be legújabb, Vodafone Mail névre hallgató egységes mobil üzenetközvetítő szolgáltatását. Ennek keretében a felhasználók könnyen elérhetik e-mail üzeneteiket: meghallgathatják azokat mobilon, illetve elolvashatják azokat WAP-on vagy weben keresztül. Emellett a hagyományos módon, PC-s levelezőklienssel is letölthetők a levelek a PC-re, de egy közeli faxra is továbbítani lehet az üzenetet.

E-mailezés menet közben

A Vodafone Mail legfontosabb funkciója, hogy segítségével bárhol hozzáférhet a felhasználó az e-mail címére érkező levelekhez. A beérkező üzenetekről SMS-értesítőt küld a mobiltelefonra a rendszer (ez kikapcsolható), így nem kell sosem fölöslegesen megnyitni a postafiókot. Ez az értesítő nem tartalmaz semmilyen információkat az e-mailekre vonatkozóan, így a küldő fél nem használhatja például ingyenes SMS küldésére.

Forrás: [origo]A szolgáltató alapból telefonszá[email protected] formátumú e-mailcímeket ad az ügyfeleknek, de a webes felületen keresztül saját (alternatív) felhasználói nevet is megadhat, ha azt más még nem regisztrálta be. A postafiók mérete 5 megabájt, míg a fogadható legnagyobb e-mail mérete 2 megabájt lehet.

Az e-maileket út közben a felhasználó mobiltelefonjáról elérheti egy WAP-os felületen keresztül, de a 170-es számon elérhető hangpostán keresztül egy robothang fel is tudja olvasni az üzenetet. Próbáink alkalmával a felolvasó rendszer többé-kevésbé elboldogult a magyar, angol vagy német nyelven íródott üzenetekkel, akár HTML-alapú, képekkel teletűzdelt, akár egyszerű szövegben íródott e-mailről volt szó. Beérkező faxok felolvastatása nem lehetséges. A WAP-os felület a szokásos funkciókat nyújtja, a felhasználó elolvashatja rajta keresztül leveleit, s új üzeneteket is küldhet belőle. Extra funkcióként érdemes kiemelni, hogy az előzetesen rögzített címjegyzék WAP alól is elérhető, így nem szükséges minden alkalommal begépelni a e-mail címeket.

Vodafone Live: multimédia mobilon/techbazis/mobil/20030303vodafone.htmlVodafone: Eladható a mobil internet/techbazis/mobil/20021028interju.html

Az e-mail-felolvasó tesztjeink alkalmával jól teljesített, bár bizonyos kifejezéseket "félreolvasott". A vegyesen angol, magyar vagy német szövegrészeket tartalmazó üzenetekbe azonban általában belebonyolódott: előfordult, hogy a magyar szöveget is angolul olvasta fel, ez természetesen érthetetlen halandzsát eredményezett. Nem a rendszer hibája, azonban elég zavaró, ha a küldő ékezetek nélkül írja meg levelét, ez szintén nehezen érthető felolvasva. Összességében elmondható, hogy az ékezethelyesen, magyar nyelven íródott üzenetet a Vodafone Mail női robothangja érthetően fel tudja olvasni. Más kérdés azonban, hogy levelezőpartnereink nem feltétlenül tudják, ha felolvasás útján kívánunk hozzáférni az általuk küldött információkhoz, ezért nem biztos, hogy mindenben alkalmazkodnak a rendszer igényeihez.

További lehetőség, hogy a hangpostán keresztül meg is válaszolhatjuk a levelet, ilyenkor a címzetthez egy csatolt .WAV fájlban érkezik meg mondandónk. A hangpostarendszerből egyszerre akár 20 címre lehet e-mail üzenetet küldeni. Ha valamiért nyomtatva szeretnénk hozzáférni e-mailjeinkhez, a hangposta menüjéből egy szabadon választott faxszámra továbbíthatjuk a levelet, természetesen a csatolt fájlokhoz való hozzáférés így sem lehetséges.