Kevesebben használnak fájlcserélőket

Vágólapra másolva!
Június vége óta közel 15 százalékkal csökkent a fájlcserélő hálózatok felhasználóinak száma. Szakértők szerint azonban mindez inkább a nyári szabadságolásoknak és nem az amerikai lemezkiadók növekvő harci kedvének köszönhető.
Vágólapra másolva!

A Nielsen/Netratings piacelemző cég felmérései szerint a legnépszerűbb fájlcserélő alkalmazásokat - többek között a Kazaa-t - június vége óta 15 százalékkal kevesebben használják. Bár az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) is az előbb említett időpontban hirdette meg új stratégiáját - melynek keretében a fájlcserélő hálózatok működtetői helyett azok használóit tervezi egyenként perbe fogni -, szakértők szerint a felhasználói aktivitás visszaesése mégsem ennek, hanem inkább a nyári szabadságolásoknak köszönhető.

Az RIAA stratégiájának jelentős részét képezi az, hogy az akár több ezer megindított perrel meggyőzzék az internetezőket, hogy a szerzői jogok által védett hang- és videoanyagok interneten való megosztása túl kockázatos. A Nielsen/Netratings adatai szerint a Kazaa fájlcserélőt a június 29-cel végződő héten 15 százalékkal kevesebben, 5,5 millióan használták, az ugyancsak népszerű Morpheust napi átlagos felhasználói száma pedig július első hetében 272 ezerről 231 ezerre csökkent. Ez utóbbi szolgáltatás üzemeltetői egyébként nem észleltek csökkenést a felhasználó számában.