A Mimail a leggyorsabban terjedő féreg

Vágólapra másolva!
A nemrégiben megjelent Mimail féreg átvette a világ leggyorsabban terjedő komputervírusának járó címet a Klez vírustól, amelyet eddig minden idők leggyorsabban terjedő internetes károkozójaként tartottak számon.
Vágólapra másolva!

Az e-mail-védelmi szolgáltatásokat üzemeltető brit MessageLabs közlése szerint a féreg augusztus 1-jei megjelenése óta eltelt 7 nap alatt a vállalat digitális szűrőin a Mimail vírus 143 709 példánya akadt fenn, ami felülmúlja minden korábbi féreg hasonló eredményeit.

Bár technológiailag a Mimail féreg kevésbé összetett, mint a Klez féreg, amely e-maileken kívül megosztott hálózati meghajtókon keresztül is terjesztette önmagát, az előbbi vírus sikerét vélhetően annak köszönheti, hogy ebben ún. social engineering, vagyis az emberek manipulálhatóságára építő technikát alkalmaz készítője. A Mimail ugyanis olyan hamis üzenetben terjeszti magát, amely a helyi rendszergazdától érkező levélnek tűnik, törzsében pedig a csatolt ZIP fájlban lévő, a káros töltetet tartalmazó állomány megnyitására buzdítja a felhasználót.