A játékot teszi tönkre az új másolásvédelem

Vágólapra másolva!
A videojáték-fejlesztő Codemasters a Macrovision céggel közösen újfajta másolásvédelmi módszert fejlesztett ki: a technológia ugyan lehetővé teszi a másolatok futtatását, ám a játékmenetbe avatkozva tönkreteszi az élményt.
Vágólapra másolva!
Könyvajánlat: Hacker, cracker, warezhttp://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/apps_fokusz/display/index.html?termek.id=67797&tag=1

A Fade nevű technológiát a brit játékfejlesztő a másolásvédelmi eljárásairól ismert Macrovision céggel közösen dolgozta ki. Az új módszer lényege, hogy az ezzel védett játékokról készített kalózmásolatokat eleinte minden gond nélkül futtatni lehet, azonban szépen lassan idegesítő, a használatot lehetetlenné tevő dolgok jelennek meg a használat közben: az autós játékokban például lehetetlenné válik a kormányzás, a lövöldözős programokban pedig elfogy a muníció.

Az eleinte csupán bosszúságot okozó tényezők egy bizonyos időt elteltével teljesen lehetetlenné teszik a játékok használatát. A technológia kifejlesztői szerint ez az idő elegendő arra, hogy a kalózmásolatot futtató játékos megkedvelje az adott programot, s a "beetetést" követően talán az eredeti példány megvásárlására is hajlandó lesz.

A Fade technológia az egyéb másolásvédelmi eljárásokhoz hasonlóan a CD-k és DVD-k hibakorrekciós rendszerét használja. A vele védett lemezeken mesterséges lemezhibákat helyeznek el, s a játék csak akkor hajlandó zökkenőmentesen futni, ha ezeket érzékeli is az adott optikai lemezen, ellenkező esetben a végül használhatatlanná váló játékmód aktiválódik. A hagyományos másolásvédelmi módszerek általában egyáltalán nem teszik lehetővé hamis másolataik használatát, azonban a Fade-del az illegális másolatok gyakorlatilag promóciós eszközként funkcionálnak - nyilatkozta a Codemasters egyik képviselője az új technológiáról.

A Fade-et egyébként a Macrovision cég SafeDisc nevű rendszerébe integrálták, s élesben már tesztelték is az Operation Flashpoint című játékban, nemsokára pedig egy biliárdprogram lemezén fogják alkalmazni. A Macrovision egy hasonló elvre épülő technológiát fog kidolgozni DVD-filmekhez is: ez utóbbi majd egy izgalmas jelenetnél állítja majd meg a lejátszást.