Reformra szorul a domainek adatkezelése

Vágólapra másolva!
Az internetcímek tulajdonosainak nyilvánosan hozzáférhető adatbázisai a személyes információval való visszaélés melegágyai - állítja számos szervezet. A domainek felügyelői a rendszer felülvizsgálatát ígérik.
Vágólapra másolva!

A domainnév-tulajdonosok nyilvánosan lekérhető adataival kapcsolatban több mint 50 szervezet juttatott el közös nyílt levelet az internetes domainrendszer felügyeletét végző ICANN szervezet első emberéhez. A Paul Tworneyhez címzett levél szerint a szóban forgó adatok teljes publicitása nagyban hozzájárul az információval való visszaélésekhez és különböző csalásokhoz. Az üzenetet aláíró szervezetek - számos fogyasztóvédelmi, magánjogi, illetve informatikai szakmai szervezet - szerint a domaininformációk jelen rendszere többek közt ellentmond az amerikai kereskedelmi bizottság irányelveinek is – tudósít a ZDNet brit magazin.

Az ICANN honlapjahttp://www.icann.org/

Az internetcímek, domainnevek regisztrálásakor a leendő tulajdonos különböző személyes vagy céges információt közöl a regisztráló szervezettel, melyek egy része azután a domainadatbázisokban bárki számára hozzáférhető. Ezek az adatbázisok nyilvánosan elérhetők az interneten, a .hu tartomány alatti domainnevek adatai például a www.nic.hu weboldalon böngészhetők.

A nyilvános levél aláírói által felvetett probléma eddig sem kerülte el az ICANN figyelmét. A szervezet képviselői korábban elmondták: az úgynevezett Whois adatbázisok nyilvános rendszer, az internet korai szakaszában a hálózati problémák egyszerű detektálhatóságának, végső soron a net egészséges működése érdekében alakult így ki. Az ICANN szintén beszámolt arról, hogy a rendszer átdolgozásra szorul. A szervezet elképzelései szerint a közeljövőben részletesen felülvizsgálják az eddig használt metódusokat, különös tekintettel arra, hogy megfelelnek-e az adatvédelmi szabályozásoknak.