Fotót nyomtat a miniprinter

Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk a HP apró fotónyomtatóját. A Photosmart 245-ös 10x15-ös papírképeket képes nyomtatni, s beépített LCD-je és memóriakártya-olvasója révén akár PC nélkül is egyszerűen használható.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]A HP-t legtöbben talán a nyomtatóiról ismerik, ami nem is csoda, hiszen a Hewlett-Packard régóta meghatározó szereplője a printerek piacának. Ennek megfelelően nem is meglepő, hogy a HP termékpalettáján igen sokféle nyomtatót találunk: nagyteljesítményű vállalati nyomtatókat, többfunkciós kis irodákba szánt eszközöket, asztali printereket és a mai trendnek megfelelően fotónyomtatókat is. A fotónyomtatók közt pedig találunk két apróságot, a hordozható Photosmart 145 és 245 modelleket, melyekkel 10 x 15 centiméter méretű fotókat nyomtathatunk szinte bárhol. A mobilitást segíti az opcionális hordtáska és a szivargyújtó adapter is, bár némileg hiányoltuk, hogy a HP apró printereit nem lehet elemről üzemeltetni, mint például a Canon CP-300-ast.

A közvetlen fotónyomtatás korában a fotónyomtatók nem meglepő módon már nem a szabvány számítógépes periféria külsőt kapják, hiszen sokszor nem is kötik őket PC-hez. Ennek jegyében a 245-ös is fémes, szürke-ezüst színű "ruhát" kapott. Emellett áramvonalas formája is kellemes, bár nem túl izgalmas.

Teszt: hordozható fotószkenner/techbazis/digifoto/20031114teszt.htmlFotónyomtatók a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/008/982/index.html

A készülék tetején találjuk az összes kezelőszervet: az LCD kijelzőt és a gombokat. A lehajtható lapadagoló lenyitásakor kerül elő a négyféle kártyatípust támogató memóriakártya-olvasó. A lapadagoló melletti fedél kinyitásával a tintapatronhoz férhetünk hozzá, melyből kétféle alkalmazható, az 57-es jelzésű a színes fotókhoz, az 59-es pedig a fekete-fehér képekhez. A készülék hátulján is találunk egy nyílást, ahol nyomtatáskor előbújik a papír. Erre azért van szükség, mert nyomtatás közben a papír végig egyenesen áll, nem hajlik meg, nem fordul át, mint más nagyobb nyomtatókban. A printer nyomtatáskor először hátratolja a lapot, majd folyamatosan előrehúzva rányomja a képet a papírra, az elkészült fotó pedig a lapadagoló tetejére kerül. Éppen emiatt a készülék elhelyezésekor ügyelni kell, arra, hogy a lap hátul elférjen nyomtatás közben. Hátul találjuk még az adapter csatlakozóját és az USB kábel foglalatát is, mellyel mind digitális kamerához, mind számítógéphez csatlakoztathatjuk.

A nyomtatón lévő 4,6 centiméteres LCD kijelző segítségével minden szükséges művelet gyorsan és egyszerűen elvégezhető. Nézegethetjük (akár nagyítva is), szerkeszthetjük képeinket, illetve különféle beállításokat végezhetünk a menükben.
A gyors kezelést nagyban elősegíti, hogy szinte minden tevékenység külön-külön gombra került, így a legtöbb gomb használata egyértelmű is (On, Print, Menu stb.) A Save gombbal számítógépről másolhatunk át képeket a memóriakártyára. A Zoom gombok értelemszerűen a nagyításhoz szükségesek, a Copies gombokkal pedig a kívánt példányszám állítható. A képek között, illetve a menükben az iránygombokkal navigálhatunk. Maguk a gombok kicsit kemények voltak, talán a véletlen benyomások elkerülése érdekében járnak kissé nehezen.

A Photosmart 245 az összes elterjedt memóriakártyát képes kezelni, vagyis használhatunk - Compact Flash Type I,II, Microdrive, SmartMedia, SecureDigital, MultiMediaCard, Memory Stick (Memory Stick Duo, Memory Stock Pro), és xD-Picture Card típusú tárolókat. Fontos megjegyezni, hogy egy időben csak egy kártya lehet a nyomtatóban