Csúcsgrafika az új zsebkonzolokon

Vágólapra másolva!
A videojáték-iparág egyik legrangosabb kiállításán, az E3-on a Sony és a Nintendo egyaránt bemutatta következő generációs, zsebben hordozható játékgépeit. Az új eszközök élethűbb grafikai megjelenítést ígérnek, és vezeték nélküli funkciókkal is rendelkeznek.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]Két fontos bejelentésre is sor került a héten zajló E3 (Electronic Entertainment Expo) kiállításon, Los Angelesben. A videojáték-ipar legrangosabb seregszemléjére időzítette új hordozható játékgépeinek bejelentését a Sony és a Nintendo is. Az év vége, jövő év eleje tájékán piacra kerülő, egyelőre ismeretlen árú új eszközök elődeiknél mérföldekkel látványosabb, háromdimenziós játékok futtatását teszik majd lehetővé. A Nintendo új generációs játékgépéről mindeddig csak annyit lehetett tudni, hogy két színes kijelzővel rendelkezik. Gyártója kedden azt is felfedte, hogy ezek közül az egyik egy érintőképernyő lesz, amely rajz- és chatfunkciók használatát teszi lehetővé. A Nintendo DS hardveres paramétereiről egyelőre annyit közöltek, hogy belsejében két ARM processzor munkálkodik, és támogatja a Wi-Fi vezeték nélküli adatátvitelt, valamint a gyártó egy ehhez hasonló saját kommunikációs szabványát. Ez utóbbi révén a DS-tulajok akkor is tudnak többjátékos módban használni egy programot, ha csak egyikük rendelkezik a játékkal. A szoftvereket egyébként 1 GB kapacitású, speciális játékkártyákon lehet majd megvásárolni a zsebkonzolhoz, s egy extra csatlakozó révén a DS a régebbi Game Boyokhoz megvásárolt játékokat is képes lesz fogadni. A DS további extrája, hogy beépített mikrofonnal felszerelve beszéddel is vezérelhető lesz,

Forrás: [origo]A Sony PSP-jének (Playstation Portable) érdekessége, hogy mobiltelefonként, játékgépként, de hordozható video- és zenelejátszóként egyaránt használható lesz. A gyártó által a jövő walkmanjeként emlegetett eszköz külön grafikus processzorral rendelkezik majd, amely a háromdimenziós látványért felelős, beépített hangchipje pedig térhatású hangzást is képes előállítani. Az eszközhöz speciális, 1,8 GB tárkapacitású Universal Media Discen árusítják majd a játékszoftvereket, s a zsebgép támogatni fogja a Wi-Fi vezeték nélküli adatátvitelt, melyen keresztül egy másik PSP-hez, illetve PC-hez vagy Playstation2 konzolhoz is képes lesz csatlakozni. A hordozható Playstationt szélesvásznú, nagyfelbontású TFT kijelzővel szerelik majd fel, s képes lesz MPEG4 formájú videoanyagok lejátszására is, továbbá különböző kiegészítő eszközöket - így például GPS-egységet - is lehet majd csatlakoztatni hozzá.