A DVD-technológiáról szóló újabb cikkünk az egyes alkalmazási területeket világítja meg, emellett a mindennapi használattal kapcsolatban is ad néhány gyakorlati tanácsot.

Üzembehelyezési tippek

Belső meghajtót olyan PC-kbe célszerű telepíteni, amelyekben egy merevlemezes meghajtó és egy CD/DVD-ROM meghajtó van. Ha már rendelkezünk belső CD-íróval, helytakarékossági szempontból érdemes ezt az egységet DVD-íróra cserélni, mert a DVD-RAM-meghajtók kivételével valamennyi típussal írhatunk CD-ket is, illetve ma már kaphatók hibrid, DVD-RAM és DVD-R írására egyaránt alkalmas meghajtók is (ilyen a Panasonic LF-D311).

Ha ez megvan, az egység működésre kész. Amennyiben DVD-RAM-meghajtót vettünk, és Windows XP-t futtatunk, egyenesen a lemezre húzhatjuk az állományokat. A DVD-R, DVD-RW és DVD+RW lemezeknél írószoftvert kell használnunk, amelyet nem feltétlenül mellékelnek az egységhez. Jó szívvel ajánlhatjuk az Ahead Nerót és abban az InCD-t, amely az összes létező DVD formátummal elboldogul, és használható Windows XP alatt is.

Intő szavak

Mindegyik íróprogrammal archiválhatunk adatokat, és másolhatunk levédetlen lemezeket, de saját DVD videók készítéséhez speciális szoftverre van szükség, amit ugyancsak nem feltétlenül adnak a DVD-íróhoz.

A nagy kérdés az, hogy kereskedelmi DVD-kről akarunk-e másolatot készíteni. A válasz nyilvánvalóan igen, de csak bizonyos feltételekkel: ha és amennyiben az anyag nem másolásvédett, és a lemezünkön van elég szabad hely. Ne felejtsük el ugyanis, hogy az összes írható DVD-formátum oldalanként maximum 4,7 gigabájtot tud fogadni, a DVD videók viszont általában a kétrétegű lemezek teljes 8,4 gigabájtját kihasználják. Vagyis a legtöbb kereskedelmi DVD videó esetében egész egyszerűen nincs elég hely a másolásra. Ezen kívül arra is felhívjuk a figyelmet, hogy a kereskedelmi szoftverek másolása törvénybe ütközik, s ellene hazánk igazságszolgáltatása is egyre komolyabban lép föl.

Alkalmazási területek

* Digitális videók rögzítése és vágása Az amerikai szóhasználatban "gyilkos alkalmazásnak" nevezik azt a programot, amely miatt önmagában is érdemes megvenni egy eszközt. Nos, a DVD-író esetében ilyen gyilkos alkalmazás a videolemezek készítése. Lemezre írás előtt a számítógépen megvághatjuk a digitális videokamerával készített felvételeket, sőt interaktív menükkel is kiegészíthetjük az összeállítást. Legyen szó családi moziról, reklámról vagy bármilyen másfajta anyagról, ennél tökéletesebb módszert elképzelni sem lehet a videók igényes tálalására.

Ami a szoftvereket illeti, a Sonic MyDVD csomagja például megfelelő eszköz egyszerűbb DVD videók készítéséhez. Az internetről is letölthető (lelőhelye: www.sonic.com), de a belső meghajtókhoz általában mellékelik. Ne feledjük el azonban, hogy a videó átírása a DVD által használt MPEG2 formátumra meglehetősen időigényes feladat: tesztjeinkben egy 12 perces digitális videofelvétel transzformálása egy kettős 933 megahertzes Pentium III alapú PC-n 38 percig tartott.


DVD-szoftverek

Bármilyen dinamikusan tör is előre a házimozipiacon a DVD, a PC-s szoftverek piaci szegmensében egyelőre őrzi hegemóniáját a CD-ROM. Elég meglepő, de az operációs rendszerek és az alkalmazások alig-alig nőttek az utóbbi időben, és még mindig elférnek egyetlen CD-n. A DVD sokszoros tárkapacitására egyelőre nincs szükség, és ez a helyzet egyhamar nem is változik, mert az operációs rendszerek és az alkalmazásfrissítések forgalmazása mindinkább átterelődik a webre.

Ennek ellenére van néhány PC-s szoftver, amelyik kihasználja a DVD előnyeit. A Microsoft Encartáját és a Acclaim gondozásában megjelenő Encyclopaedia Britannicát a CD-ROM változat mellett DVD-n is árulják, a hazai multimédia-piac egyik legizgalmasabb újdonsága pedig az Arcanum DVD-könyvtára. A DVD-ROM-kínálat szűkössége ellenére mindenkinek azt ajánljuk, hogy ha új PC-t vásárol, DVD-ROM-meghajtóval felszerelt modellt válasszon. Ezek a rendszerek alig drágábbak, mint a CD-ROM-meghajtós egységek, és a beruházás a jövőben feltétlenül megtérül - arról az apróságról nem is beszélve, hogy mozizni már most is tudunk a rendszeren.

Bármilyen szoftvert használjunk is, a munka megkezdése előtt feltétlenül ellenőrizzük, hogy asztali DVD-játszónk és DVD-ROM-meghajtónk le tudja-e játszani az üres DVD lemezeket. A régebbi lejátszóknál előfordul, hogy miközben az egyszer írható DVD-R lemezekkel könnyedén megbirkózik az eszköz, az újraírható formátumokat nem hajlandó fogadni.

* Adatmentés Vállalkozások esetében az újraírható DVD melletti legfőbb érv: az adathordozó hatalmas tárkapacitása. Egy teljes merevlemezt ugyan nem lehet elmenteni rá, de az archiválás így is egyszerűbb, mintha soványka CD-kre kéne elvégezni. Ráadásul a teljes mentés fizikailag sokkal kisebb (heted-, illetve kétoldalas DVD-k esetében tizennegyed akkora) helyen elfér, mint ha CD-t használnánk, és ez nagyon jó hír azon cégek számára, amelyeknek horribilis mennyiségű adatot kell rendszeresen archiválniuk gyors és kompatibilis formátumban.

* Nem kell feldarabolni A DVD további előnye, hogy ha ezt használjuk, egyben kezelhetjük azokat a gigantikus állományokat, amelyeket korábban több CD-re kellett széttördelnünk, vagy más, drága adathordozóra kellett átmásolnunk. Ezek a nagyméretű állományok sokfélék lehetnek: adatbázisok, multimédia-összeállítások stb.

* Mágikus multimédia A DVD-meghajtók lehetővé teszik, hogy hosszabb és jobb minőségű mozgóképes anyagokat tegyünk fel a lemezekre, a nagyvállalati videókat így könnyen és olcsón lehet terjeszteni, illetve eljuttatni a címzettekhez.

Mielőtt azonban cégünk sebbel-lobbal átállna DVD-re, gondoljunk arra, hogy ma még nem mindenki rendelkezik DVD-egységgel, és ha igen, akkor is biztosítanunk kell, hogy a kiválasztott formátum kompatibilis legyen a megcélzott meghajtókkal. A CD-R és CD-RW adathordozók egy megabájtra vetített tárolási költsége ma még alacsonyabb, mint a DVD-é, és ezek a formátumok egyelőre elterjedtebbek is, többen tudják lejátszani őket.

Döntési faktorok

Ha megnézzük a manapság forgalomban lévő DVD-írókat, elég markánsan kirajzolódnak a különféle típusok előnyei és hátrányai.

Aki a gyorsaságot mindennél fontosabbnak tartja, DVD+RW egységet vegyen, mivel a tesztek szerint (lásd idevonatkozó cikkünket) ez a formátum biztosítja a legnagyobb folyamatos írási sebességet. Ha sok apró, aránylag rövid állományt akarunk tárolni, akkor a lényegesen jobb elérési idejű, azaz fürgébb (de nem gyorsabb) DVD-RAM-mal járunk jobban. DVD-R lemezekre majdnem ugyanilyen adatátviteli sebességgel dolgoznak a DVD-RW-meghajtók, és valószínűleg rövidesen még gyorsabb eszközök jelennek meg a piacon.

Amennyiben a hordozhatóság a fő szempont, azaz minél több eszközzel kell kompatibilisnek lennie a felvételnek, mindenképpen a DVD-R a befutó. Minden DVD egységben olvasható, ennél szélesebb körben már csak a jó öreg CD-R használható. Megjegyzendő: több mint valószínű, hogy a helyzet javulni fog a többi hordozóval kapcsolatban, azaz egyre több asztali készülékben olvasható a DVD-RW (ma már szinte mindenben), és az új keletű DVD+RW támogatottsága is rohamosan erősödik.

Annak, aki elsősorban könnyű, zökkenőmentes használatot keres, és nem érdekli különösebben a hordozhatóság, éppen megfelelő lesz a dinamikus DVD-RAM. Házi használatra pedig valószínűleg a DVD+RW fog majd elterjedni, de ez még egy kicsit a jövő titka is.

Ami az árakat illeti, a DVD+RW- és DVD-RW-meghajtók nagyjából ugyanannyiba kerülnek (némi előnnyel a DVD-R javára), és lemezáraik várhatólag számottevően csökkenni fognak. A DVD+RW, DVD-RW és DVD-R adathordozóknak van egy közös előnyük: ezek a lemezek ugyanazokon a gyártósorokon készülnek, mint a CD-R és CD-RW korongok, így áruk a DVD terjedésével lényegesen mérséklődhet. A DVD-RAM lemezek előállításához viszont speciális gyártósorokra van szükség, így esetükben kevésbé számíthatunk drasztikus árcsökkenésre.

Nemcsak a költség tényező szól a DVD-RAM ellen, hanem az is, hogy sok DVD-meghajtó egyáltalán nem játssza le ezt a formátumot, vagyis a kompatibilitással is gondok vannak. A Hitachi és a Panasonic azonban hamarosan olyan meghajtókat dob piacra, amelyek olvassák a DVD-RAM adathordozót, és a Panasonicnak van olyan DVD-RAM-meghajtója (az LF-D311-es), amely, ha lassan is, de képes írni DVD-R lemezre. A DVD-RAM melletti súlyos érv viszont a használat egyszerűsége, az tudniillik, hogy e formátum esetében az állományok mozgatásához nincs szükség külön programra.

A türelem rózsát terem

Könnyen lehet, hogy azok járnak a legjobban, akik nem kapkodják el a vásárlást, és kivárják, mivé forrja ki magát a DVD Forum DVD-Multi platformja, amely a DVD-RAM-ot, a DVD-R-t és a DVD-RW-t is támogatni fogja. Ezek a sokoldalú, rugalmas multimeghajtók várhatóan még idén megjelennek, és ha minden igaz, addigra az adathordozók ára is jelentősen csökkenni fog. Úgyhogy az, akit nem hajt a tatár, jól teszi, ha figyel és vár, és szemmel tartja a piac mozgásait.

Móray Gábor

Korábban:

DVD-enciklopédia 1.