Megérkezett a Mozilla 1.0

Megjelent a nyílt forráskódú webböngésző végleges változata, amely többek között levelezőprogramot és csevegőklienst is tartalmaz.

Több mint négy év fejlesztés után a Mozilla.org a tegnapi napon végre közzétette Mozilla 1.0 webböngészőjének végleges változatát.  Eme verzió körülbelül egy hónappal a béta tesztváltozat megjelenése után vált letölthetővé ingyenesen a Mozilla.org weblapról.
 
Bár a Mozilla 1.0 még csak a tegnapi napon jelent meg, az általa használt Gecko böngészőmotor nem csak a béta tesztelők számára lehet ismerős, mivel a 6-os és  7-es verziószámú Netscape böngészők is ezt használják.  Mindenesetre az új Mozilla számos ínyencséggel szolgál az Internet Explorer, Netscape, és Opera browserek felhasználói számára is. Ezek közé tartozik az integrált levelezőprogram, weblapszerkesztő, illetve a ChatZilla elnevezésű IRC-kliens is. Emellett hasznos lehetőség az is, hogy a Mozilla 1.0-ban bizonyos JavaScript funkciók kikapcsolásával elejét lehet venni az egyes weboldalak látogatása esetén felbukkanó, általában hirdetéseket tartalmazó popup ablakok megjelenésének.

A Mozilla 1.0 végleges változata Windows 95/98/Me/NT/2000/XP, valamint Mac OS 9/X, OS/2 Linux, OpenVMS, FreeBSD, és Unix platformok alá érhető el. A webböngészőhöz a Magyar Mozilla Projekt keretében a Szabad Szofver Alapítvány (Free Software Foundation, FSF) magyar nyelvű felhasználói felületet is készített. Az FSF.hu weboldalán elérhető magyarítás egyetlen kattintással telepíthető Mozilla böngésző alól.

Kapcsolódó linkek:
Mozilla.org

Mozilla.fsf.hu