Általában a Microsoft játékai méltóak a szoftveróriáshoz, és kimagaslanak kategóriájukból - gondoljunk csak a Dungeon Siegere, vagy az Age of Empiresre. Hasonló a helyzet a négy éve űtjára indított Combat Flight Simulatorral is, melynek harmadik részében visszatérünk a második világháború európai hadszínterére.

Képek


Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

 

 

 

Elsőként vessünk egy pillantást a grafikára. A játék egy vadonatúj motort kapott, mely nagyon jó kiküszöböli a repülős szimulátorok egyik legtipikusabb problémáját. Arra gondolunk, hogy a tereptárgyak a magasból elfogadhatónak tűnnek, de közel repülve hatalmas pixelekkel találjuk szembe magunkat. Evvel szemben a Combat Flight Simulator 3 környezete még akkor is szépnek tűnik, ha a repülőgép alja már majdnem súrolja a fák tetejét.

Az alattunk elsuhanó táj mellett a felhők is végre valódiaknak tűnnek. Itt nemcsak arra gondolunk, hogy úgy néznek ki, mint az égen úszó valóságos társaik, hanem valódi objektumként akár a harci taktika megválasztásánál is számolhatunk velük. A köd, mint hasonló elem már nem sikerült annyira élethűre, de nem mondhatjuk, hogy elrontaná a játékot.

 A játékban részvevő nagyhatalmak mintegy hatféle alap repülőtípussal rendelkeznek. Na nem kell megijedni, ezeknek számos változata is bekerült a programba, így összesen harmincnégy fajta repülő pilótafülkéjébe ülhetünk be. Van itt Focke Wolf 190-es, Spitfire, Me-109, P47 Thunderbolt, de Havilland Vampire, Dö 335, és még sok más, a világháború légicsatáiban méltán hírnevet szerzett típus.

Egy új elem a harmadik részben, hogy nemcsak vadászrepülők, hanem bombázók fedélzetén is részt vehetünk az ütközetekben. A bombázókat vagy vezetjük, vagy a rájuk erősített géppuskát kezeljük. A beosztásunkat a bombázón akár küldetések közben is változtathatjuk, de nehéz átállni egyik feladatról a másikra. Bombázóval repülni igazából a többjátékos módban élvezetes, mikor az egyik játékos a géppuskát kezeli, míg társa a gépet irányítja.

Ha nem a multiplayer módot választjuk, nekifoghatunk a kampány küldetéseinek. Elsőként egy kezdő pilótaként fogunk felszállni, miután kiválasztottuk, hogy a frontvonal, vagyis a La Manche csatorna melyik területén óhajtunk bevetésre indulni. Ez fontos döntés, mivel befolyásolja, hogy a továbbiakban milyen küldetésekben vehetünk részt. Ha sikeresen teljesítjük a missziót, előléptethetnek, minek következtében javulnak képességeink, messzebbre látunk, nehezebben halálozunk el és jobban toleráljuk a nehézségi gyorsulást is.