Antitröszt per: továbbra is felül a Microsoft

Úgy tűnik, a Microsoft győztesen kerül ki az immár négy éve húzódó trösztellenes perből: az ügyben eljáró bíró lényegében elutasította a felperes fél által javasolt szigorított szankciókat.

Colleen Kollar-Kotelly amerikai szövetségi bírónő november 1-én kihirdetett döntése szerint a bíróság elfogadta a Microsoft trösztellenes perében a tavalyi év őszén született megállapodást, melyet akkor a felperes amerikai szövetségi államok egy része is jóvá hagyott. A dokumentum értelmében háromszoros ellenőrzési rendszert építenek be a Microsoft gyártási-fejlesztési folyamatába, valamint a cég köteles lesz a konkurenseivel megosztani olyan információkat, melyek segítségével azok könnyebben fejleszthetnek a Windows operációs rendszerrel együttműködő alkalmazásokat.

USA vs. Microsoft
A Microsoft ellen zajló trösztellenes per 1998-ban kezdődött: a felperesek azzal vádolták a szoftveróriást, hogy a Windows révén monopóliummal bír a PC-s operációs rendszerek piacán, ezzel a fölényével visszaél, és helyzetét kihasználva monopóliumát más területekre is kiterjeszti.

A Microsoft és az amerikai igazságügyi minisztérium között 2001. novemberében megszületett megállapodást azonban akkor csak a pert folytató amerikai államok fele fogadta el, kilenc állam szigorúbb szankciók meghozatalát sürgette, így például azt, hogy a Microsoft távolítsa el a Windows XP operációs rendszerből a kapcsolt alkalmazásokat. Koller-Kotelly múlt pénteki döntésére az idei tavaszi-nyári újabb meghallgatások után került sor, a 2001-es megállapodás jelenlegi jóváhagyása azonban lényegében a pert továbbvivő államok javaslatainak elutasítását jelenti.

A bírónő a tavalyi egyességet kisebb változtatásokkal fogadta el, a koncepció lényege viszont maradt. A rendelkezések, így a Microsoft szoftverfejlesztési tevékenységének ellenőrzése, öt eves időtartamra szólnak.

A Microsoft szerint a megállapodás jelenlegi formája reális kompromisszumnak tekinthető. Steve Ballmer, a vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy a cég vezetése mindent elkövet annak érdekében, hogy a rendelkezések a gyakorlatban is működőképesnek bizonyuljanak. Szintén elgédettségét fejezte ki John AshCroft amerikai igazságyügy-miniszter.

A felperes államok jogi képviselői szerint a az idei évben a Microsoft elleni szankciók szigorítására tett javaslatok meghozták eredményüket, így a megállapodás jelenlegi, módosított formája elfogadhatóbb az eredeti dokumentumnál. Hozzáteszik azonban, hogy részükről egyelőre nem tekinthető véglegesen lezártnak a történet. A peres felek képviselői és Kollar-Kotelly a hét folyamán újra találkoznak a módosított megállapodás körüli további egyeztetések érdekében.

A Microsoft ügyvédjei az amerikai helyzet rendeződése ellenére sem maradnak munka nélkül: az Európai Bizottság vizsgálatot folytat a vállalat ellen, mely során a feltételezett tisztességtelen piaci magatartást elemzik. A bizottság előreláthatóan még az idei évben döntést hoz. A Microsoft egy európai vezetője Kollar-Kotelly bírónő döntése után reményét fejezte ki, hogy az uniós adminisztráció a döntéshozatalnál figyelembe veszi az ügy legújabb, tengerentúli fejleményeit is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK