Megjelent a kézírást felismerő Tablet PC

Bill Gates, a Microsoft igazgatótanácsának elnöke november 7-én bemutatta a hordozható Tablet PC-kre szánt Windows operációs rendszert.  Az OS-t futtató, szabadkézi írással vezérelhető notebook-szerű eszközök egyfajta digitális palatáblaként szolgálnak.

Forrás: ORIGOA Microsoft New York-i rendezvényén többek között az Acer, a Fujitsu PC, a Hewlett-Packard, az NEC, a Toshiba, valamint a Viewsonic mutatta be azon eszközeit, amelyek a  Windows XP Tablet PC Edition platformot használják. Az esemény főszereplője azonban az elektronikus jegyzettömbként funkcionáló eszközökre kifejlesztett operációs rendszer volt.

A Tablet PC Editiont futtató eszközök leginkább a notebook számítógépekre hasonlítanak, azonban rendelkeznek kézírás-felismerési képességgel, melynek köszönhetően az adatbevitel immár nemcsak a billentyűzet és egér segítségével lehetséges, hanem egy digitális ceruzával is. A technológiát az Office XP irodai programcsomag kibővített változata is támogatni fogja, így kézírással is szerkeszthetővé válnak az Microsoft Outlook, Word, Excel, vagy PowerPoint alkalmazások dokumentumai. Bemutatközött továbbá a szoftvercég e-book olvasó szoftverének, a Microsoft Readernek Tábla PC-kre szánt változata, melyre számos amerikai lapkiadó optimalizált tartalmakat ígér. A Microsoft közlése szerint számos olyan nagy cég is fejlesztett, vagy fejleszt speciális alkalmazásokat, mint a Corel, az SAP, vagy az Adobe.

Forrás: ORIGOAz első Tábla PC-k a tegnapi naptól már megvásárolhatók az Egyesült Államokban. Ezen eszközök mindegyike 10-12 coll átmérőjű érintőképernyővel rendelkezik, egyes modelleket pedig a hagyományos noteszgépekhez hasonlóan billentyűzettel is felszereltek. Az eszközök zöme támogatja valamelyik ismert vezeték nélküli adatátviteli szabványt, s tipikusan valamilyen kisfogyasztású, 800MHz-1GHz órajelű processzor, és 20-30 GB-os tárkapacitású merevlemez található meg bennük. Az típustól és felszereltségtől függően 1700-2500 dollár közötti árú eszközök tömege 1,3-1,5 kilogramm. A Microsoft október közepén jelentette be, hogy elhalasztja a Tablet PC-khez hasonló, ún. okosképernyőkre szánt, Mira kódnevet viselő szoftverének megjelentetését. A Mira-eszközök a Tábla PC-kkel ellentétben nem teljes értékű számítógépek, csupán az asztali PC-k vezeték nélküli adatkapcsolaton keresztül történő "távhasználatára" szolgálnak, ugyanakkor ezek kezelése is érintőképernyőn, kézírás-felismerési technológia segítségével történik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK