Elkészült az Egis gyógyszergyár illegális szoftverhasználatát vizsgáló szakértői bizottság jelentése. A dokumentum szerint a vállalat számítógépein másfél ezer nem jogtiszta szoftvert találtak, több mint 46 millió forint értékben.

Az Egis Rt. ellen még 2000-ben indult vizsgálat, mikor is november végén a rendőrség házkutatást tartott a gyógyszergyár telephelyén. Ekkor a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) X. kerületi kapitánysága ismeretlen tettesek ellen büntetőeljárást indított a szerzői és szomszédos jogok megsértésének alapos gyanúja miatt.

A hosszas vizsgálat után idén kora őszre elkészült szakértői vélemény szerint összesen 1499 illegális programot találtak a vállalat számítógépein, a megállapított kár értéke 46,6 millió forint. A mintegy másfél ezer szoftver 146 különböző jogtulajdonoshoz tartozik - áll a jelentésben. Ormós Zoltán jogász szerint a szakértői vélemény alapján konstatálható a bűncselekmény megtörténte, s ebben az esetben a rendőrség illetékes szervei folytathatják a nyomozást. A megállapított 46 milliós kár a jelentős vagyoni hátrányt okozó bűncselekmény kategóriájába tartozik, mely maximálisan 3 évig terjedő börtönbüntetéssel szankcionálható - állítja a szakember.

Az Egis egyelőre nem találkozott a szakértői véleményezéssel - tudtuk meg Marosffy Lászlótól, a francia többségi tulajdonban levő vállalat pénzügyi vezérigazgató-helyettesétől. A gyógyszergyártó továbbra is tartja magát azon korábbi álláspontjához, miszerint a cégnél használt valamennyi szofvernek legális a jogi státusa.

A vizsgálatot jelenleg a BRFK vizsgálati főosztálya végzi, az illetékesek a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívántak nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.