Egy éve velünk van a Windows XP, mégis sokan vannak, akik eddig vártak az átállással. Szeretnénk ebben kis segítséget nyújtani, hiszen az XP kezelőfelülete meglepően más, mint eddigi társaié.

A telepítés után a gyanútlan felhasználó joggal kérdezhetné, hogy hol vannak az ikonok? A Windows XP az ún. "Tiszta asztal" szemléletmóddal készült, amelynek hátterében valószínűleg az áll, hogy az Asztalon szanaszét heverő ikonok megzavarják a felhasználót. Ezért ezeket el kell tüntetni, illetve be kell építeni egy központi helyre, a Start Menübe. Szerencsére nem szükséges nekünk ezzel egyetértenünk. Kattintsunk jobb gombbal az Asztalra, majd válasszuk a Tulajdonságok menüpontot. A Megjelenítés tulajdonságai ablakban ugorjunk az Asztal fülre, és ott kattintsunk Az asztali elemek testreszabása gombra. A következő ablakban nem csak visszakapcsolhatjuk kedvenc asztali ikonjainkat, de le is cserélhetjük őket.

Forrás: ORIGO

A Windows ennek ellenére kitart a Tiszta asztal mellett, és nem használt ikonjainkat 60 naponként elpakolná az Asztalról. Erről ugyanitt tudjuk lebeszélni, a panel alján levő Az Asztal karbantartása varázsló futtatása 60 naponként kapcsoló kikapcsolásával.

Le Lunával!

A Windows XP új, Luna névre keresztelt felülete nem mindenkinek jön be. Szerencsére lehetőségünk van a kikapcsolására. Ehhez kattintsunk jobb gombbal az Asztalon, válasszuk ki a menüből a Tulajdonságok sort. Menjünk a Megjelenés fülre, és ott az Ablakok és gombok legördülő menüben keressük meg a Klasszikus Windows-stílust. Az OK gombra kattintva, rövid várakozás után visszakapjuk a régi, megszokott felületet. Ha meggondolnánk magunkat, a Luna ugyanitt bármikor visszakapcsolható.

Vissza a régi Start Menüt is!

Miután kedvenc ikonjainkat visszaraktuk az Asztalra, és visszakaptuk a kőkorszaki klasszikus nézetet, az alaposan megreformált Start Menütől is megválhatunk (persze ehhez nem kötelező az első két lépés!). Előbb kattintsunk rá jobb gombbal, majd válasszuk ki a Tulajdonságok sort a menüben. A megjelenő ablakban egyszerűen jelöljük ki a Klasszikus Start Menü-t, és kész is vagyunk. A változások elfogadása előtt érdemes a Testreszabás gombra kattintani, amely lehetővé teszi, hogy pontosan meghatározzuk, mit is szeretnénk látni a Start Menüben.

Látható kiterjesztéseket, azonnal!

Ez talán nem is trükk, hanem mindenki számára kötelező jellegű feladat, mondhatni, ez legyen az első dolog, amit beállít a Windows XP-ben: a fájlok kiterjesztésének megmutatása! Érthetetlen, miért alapértelmezés még mindig a kikapcsolt állapot, hiszen jó pár vírus próbálkozik úgy bejutni rendszerünkbe, hogy ártalmatlan fájltípusnak álcázza magát, és a kikapcsolt kiterjesztések mellett nem látjuk, mi is ő valójában. Tehát, a teendő: nyissuk meg a Sajátgépet, és az Eszközök menüben válasszuk ki a mappa beállításai menüpontot. Ugorjunk a Nézet fülre, és keressük meg a lenti listában az Ismert fájltípusok elrejtése sort, és kapcsoljuk ki! Ezután kattintsunk az Alkalmaz, majd a Minden mappára érvényes gombokra.