Fokozott védelem szükséges szélessávon

Vágólapra másolva!
Magyarországon az otthon szélessávon internetezők 94 százaléka tart külső támadástól, ennek ellenére 50 százalék alatt van azok aránya, akik használnak valamilyen biztonsági alkalmazást - derül ki egy friss felmérésből.
Vágólapra másolva!

A Symantec informatikai biztonsági vállalat megbízásából készült, hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón bemutatott felmérés szerint az otthon szélessávon internetezők 44 százaléka csak vírusvédelmi programot használ, s 3 százalékának van tűzfal is a gépén. Az internetezők 11 százaléka sem tűzfalat, sem víruselhárítót nem használ.

A felmérés szerint e körben az internetezők 76 százalékát már érte külső támadás, és minden negyedik felhasználónak veszett el, vagy sérült meg adata vírus, hackertámadás, vagy rosszakaratú program által okozott fertőzés következtében. A sajtótájékoztatón elhangzott: mindez azért veszélyezteti nagymértékben a felhasználókat, mert a felmérésben résztvevők 37 százaléka fontos pénzügyi vagy személyes jellegű adatokat is tárol a gépén, s 26 százalékuk a gépen tárolja jelszavait.

Gyors internet rovat/techbazis/gyorsinternet/index.htmlAz Axelero ADSL ajánlata/internet_ajanlat/index.html

A Symantec a veszélyeztetettség csökkentése érdekében azt javasolja a szélessávú felhasználóknak, hogy feltétlenül használjanak tűzfalat, illetve vírusvédő programot. Ezen túlmenően gondolják meg, hogy milyen programokat és fájlokat töltenek le az internetről, s óvatosan járjanak el a kéretlen üzenetek, elektronikus levelek megnyitásakor. A vállalat ezen túl javasolja, ha valaki éppen nem internetezik, ne hagyja online üzemmódban gépét. Az azonosítással kapcsolatban cég olyan jelszavak használatát tanácsolja, melyek nagy- és kisbetűk, számok és írásjelek keverékéből állnak. Ezeket a jelszavakat pedig senki ne mentse a számítógépére, és viszonylag gyakran változtasson rajtuk - figyelmeztet a Symantec.