Pannon: Helyes a HDb döntése a Westelről

A Pannon GSM a piaci viszonyok rendezését szolgáló fejleményként értékeli a Hírközlési Döntőbizottság azon döntését, amely szerint 10 százalékkal csökkenteni kell a vezetékes hálózatokból a Westel mobilhálózatába irányuló hívások végződtetési költségeit.

A Pannon a Hírközlési döntőbizottság Westellel kapcsolatos keddi döntését úgy értékeli, hogy az EU-konform, hiszen az azonos csoporthoz tartozó, jelentős piaci erőt képviselő vezetékes szolgáltató és annak mobil leányvállalata közötti végződtetési díjakról rendelkezik. A fogyasztói árak alakulását az határozza meg, hogy a most elrendelt díjcsökkenés csak a két telefontársaság egymás közötti elszámolásában érvényesül-e, vagy érvényre jut az a mechanizmus, amelynek révén a vezetékes előfizetők is kedvezményezettek lehetnek - áll a mobilcég közleményében.

A Pannon kommentárja a HDb azon döntése után érkezik, mellyel a felügyeleti szerv a vezetékes hálózatokból a Westel rendszerére irányuló hívások végződtetési költségei 10 százalékos csökkentéséről határozott. Ennek következtében az ilyen irányú hívások díjai augusztustól jelentősen csökkenhetnek. A Westel szerdai nyilatkozata szerint egyébként a döntés jelentős hátrányba juttathatja a céget a mobilpiacon.


A Pannon a jelentős piaci erőről

A Westel szerint a mobiltelefon-piacon felemás helyzet alakult ki, miután a Legfelsőbb Bíróság jogerős határozatával korábban felfüggesztette a Pannon GSM-et jelentős erejű piaci szereplőnek minősítő döntőbizottsági határozat végrehajtását. Drozdy Győző, a Pannon vezérigazgató-helyettese ezzel kapcsolatban elmondta: az európai piacok gyakorlata szerint a vezetékes és a mobil telefonhálózati érdekeltséggel egyaránt rendelkező cégcsoportokat minősítik elsősorban jelentős erejű piaci szereplőnek. Az ilyen cégcsoportokhoz tartozó vezetékes és mobil telefontársaságok egymás közötti díjelszámolásának szabályozása erőteljesen befolyásolja a fogyasztói árak alakulását.

Drozdy kijelentette: ha a HDB által előírt végződtetési díjcsökkentés ténylegesen elér a fogyasztóhoz, arra a versenypiac törvényszerűségeinek megfelelően a Pannon GSM-nek is reagálnia kell, ebben az esetben tehát a Pannon GSM is megvizsgálja a hálózatába irányuló vezetékes hívások árcsökkentésének lehetőségeit.

KAPCSOLÓDÓ CIKK