Hangos SMS-szolgáltatás a Westelnél

Egy új szoftver segítségével a Westel ügyfelei ezentúl meg is hallgathatják beérkező szöveges üzeneteiket. A szolgáltatás csak bizonyos készülékekkel vehető igénybe.

A mobilcég azon ügyfelei, akik a legújabb, Nokia Series 60-as platformot alkalmazó multimédiás telefonokat használják, ezentúl újabb szolgáltatást érhetnek el: rövid szöveges üzeneteiket meg is hallgathatják. Az SMSmondó egy 1,4 megabájt memóriaigényű, a telefonon futó alkalmazás, amely a felhasználó beállításainak megfelelően képes a beérkező üzenetet akár kihangosítva "felolvasni" - áll a Westel közleményében.

A szolgáltatáshoz szükséges szoftvert a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke (BME TMIT), a M.I.T. Systems fejlesztette ki.

A program automatikusan kezeli a beérkező SMS üzeneteket és a telefon címtárát, valamint alkalmazkodik a felhasználó által kiválasztott üzemmódhoz. Lehetővé teszi, hogy a felhasználó saját rövidítés és szólista felolvasási jegyzéket készítsen (pl. az e-mail szót lehet emil vagy ímél hangalakban felolvastatni). A telefonra telepített szoftver egy átlagos 60-80 karakteres SMS-t mindössze 3-4 másodperc alatt alakít beszéddé és a fogadott üzenet felolvasása során megadható, hogy milyen adatokat hányszor, milyen sebességgel vagy hangerővel szeretne a felhasználó hallani.

Az SMSmondót a Westel saját üzleteinek szervizeiben a társaság ügyfelei számára díjmentesen töltik fel a megfelelő készülékre, használatához mindössze regisztráció szükséges. A társaság tájékoztatása szerint a későbbi használat során fontos szempont, hogy a program csak westeles SIM kártyával működik együtt. A szoftver jelenleg Nokia 3650-es és 7650-es készülékekkel működik együtt, de később a Nokia 6600-as, Siemens SX1-es, Sony Ericsson P800-as, Sony Ericsson P900-as és a Nokia 9210-es, valamint a továbbiakban megjelenő Symbian mobiltelefonokkal is használható lesz.