Hasznos is lehet a munkaidő alatti játék

Egy holland egyetem kutatói egy biztosítótársaságnál végzett kutatása szerint az egyszerűbb számítógépes játékok használata a munkahelyen jó hatással lehet a termelékenységre és a dolgozók munkakedvére.

Az Utrechti Egyetem kutatói egy hollandi biztosítótársaság 60 munkatársának bevonásával végeztek kísérletet a számítógépes játékok hatásairól. A vizsgálat folyamán megállapították, hogy a dolgozók munkakedve egy-egy játékot követően növekedett.

Jeffrey Goldstein, az egyetem professzora elmondta, a kísérlet során az abban részt vevő személyeket öt különböző csoportba sorolták be.  Egyes csoportok nem játszhattak, mások tagjainak engedélyezték, hogy különböző számítógépes játékokat - többek között a Pasziánszt és az Aknakeresőt - használják egy hónapon át, a nap bármely szakában, összesen legfeljebb naponta 1 órán át.

A kísérlet eredményei szerint a játékhasználat jó hatással volt a produktivitásra: a részt vevő személyek közül azok, akik használhatták a játékokat, pozitívabban nyilatkoztak munkájukról, mint azok akik egyáltalán nem játszhattak. Egy játék a Pasziánsszal segíthet a dolgozóknak két feladat közötti váltásban, mivel a kávészünethez hasonlóan kapcsolódást biztosít - megfelelő keretek között alkalmazva.

Goldstein professzor elmondta, kutatásuk egyelőre még kezdeti szakaszában van, ennek megfelelően eredményeik sem tekinthetők véglegesnek. Tervei szerint egy átfogóbb tanulmányt is készítenének a témában, a beépített Windows-játékoknál összetettebb programok hatását vizsgálnák, melynek során még az is kiderülhet, hogy az eltérő játékok más-más hatással bírnak használóikra - nyilatkozta a professzor.

KAPCSOLÓDÓ CIKK