Újabb minigépek a Casiótól

Vágólapra másolva!
A Casio idén ősszel négy új modelljét mutatta be kisméretű, Exilim digikameráinak: a nemrég bejelentett P700, az S100, a Z50 és a Z55-ös fényképezőkben több új funkció is helyet kapott.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]Az Exilim-gépek legimpozánsabb darabja a 7 megapixeles P700, mely a Pro termékvonal második generációját képviseli. Csaknem teljesen megegyezik az előd P600-zal, ám egy megapixellel növelték az érzékelő effektív felbontását, az acélszürke váz pedig elegáns feketére változott. A gép, szolgáltatásait és felépítését tekintve megfelel a kategória által támasztott kihívásoknak. Nagyméretű, 2 colos TFT kijelzőjén könnyedén komponálhatók a képek. Fotózásra rögtön bekapcsolás után lehetőség van, mivel igen rövid a gép feléledési ideje. A Casio más nagy gyártók objektívjeit építi igényesebb fényképezőibe, mely hagyománynak köszönhetően a P700 egy 4-szeres zoomátfogású, nagy fényerejű Canon objektívet kapott.

A gyors működési sebesség máshol is megmutatkozik: a minimális kioldó-késedelem és a gyors hibrid autófókusz rendszer hasznos lehet egy valódi pillanatfelvétel elkészítésénél, melyet a gép SD, vagy MMC kártyára rögzít, csakúgy, mint a videofelvételt, melynek hosszát csak az alkalmazott médium kapacitása korlátozza. Az automata makrófunkció révén az élességállítási mód váltása automatikus - normál és makró felvétel között - az aktuális tárgytávolság függvényében. A P700-asba hét élességállítási pont került beépítésre, melyek közül az automatika azt választja, amelynél a tárgytávolság a legrövidebb. Free AF módban természetesen szabadon kiválasztható az ideális pont a hétből. A számos manuális beállítási lehetőség mellett egy olyan funkció is helyet kapott a fényképezőben, amely az egyes felvételek között megjelenített beállítási javaslatokkal segít a felhasználónak a lehető legjobb kép elkészítésében.

Forrás: [origo]A bankkártya méretű kategóriában az S100 típus hozott meglepő újdonságot. A Casio ugyanis elsőként alkalmaz a gép objektívében - a hagyományos üveglencse helyett - precíz és előnyös fénytörési tulajdonságú, átlátszó kerámialencsét. Az említett tulajdonságoknak köszönhetően így kisebb méretű lencserendszerek készíthetők, amelyek kompaktabb méretű kamerákba is beépíthetők. A 3,2 megapixeles és 2,8-szoros optikai zoommal rendelkező fényképező sok tulajdonságot örökölt a P700-tól. A képalkotást itt is jótékonyan befolyásolja az automata makrófunkció, a villámgyors működési sebesség, valamint a sok beépített gyári motívum program. A masszív, ezüstszínű acélházba épített szerkezet SD és MMC memóriakártyák fogadására képes, melyek esetében egyedül a tárkapacitás szab határt a videofelvételek hosszának. A géphez USB-dokkoló is tartozik, mellyel könnyedén megoldható a képek PC-re történő áttöltése, de az akkumulátorok feltöltését is elvégzi.

Az Exilim-sorozat Zoom termékvonalának képviselői a Z50 és Z55 modellek, melyek csak LCD-ik méretében különböznek. Míg a Z50-es 2 collos, addig a Z55-ös 2,5 coll átmérőjű kijelzővel rendelkezik. 3-szoros zoomátfogású, Pentax gyártmányú objektívjeik kikapcsoláskor a gép házába húzódnak vissza, de a kisebb helyfoglalás érdekében az optikai tengelytől is elcsúszik néhány elemük. Mindkét gép fémborítású házában 5 megapixeles érzékelő található, autófókusz rendszerük hétpontos. A teljesen automata működés mellett Bestshot funkció és egy bemutató mintakép kiválasztásával számos motívumprogram áll rendelkezésre. Mindkét gépre egyaránt jellemző a gyors működési sebesség, továbbá képesek arra, hogy a normál autofókusz mód, illetve a makró felvételi mód közül a körülmények függvényében, automatikusan válasszanak. Természetesen mozgóképfelvételre is van lehetőség hanggal együtt a gépek SD, vagy MMC kártyájára. Hasznos extra funkció lehet, hogy egy pillanat alatt a készülékek képesek a kijelölt képek felhasználásával weboldalakra gyorsan feltölthető HTML-képgalériákat is generálni.