Nappalikba szánt PC-k az Albacomptól

Vágólapra másolva!
Az Albacomp kifejezetten nappalikba szánt asztali számítógépeket mutatott be. A Windows XP Media Center Edition operációs rendszert futtató gépeket távirányítani is lehet, s otthoni multimédiás szerverként funkcionálnak.
Vágólapra másolva!

A magyar gyártó Entertainment PC nevű új számítógépei két változatban érhetők el: ezek egyike egy hagyományos PC-házba szerelt, nagyteljesítményű alkatrészeket - többek közt 3 gigahertzes Pentium 4 processzort, tartalmazó, későbbiekben bővíthető konfiguráció. Ezt a típust egyfajta otthoni multimédiás szervernek szánják, amely vezeték nélküli kapcsolaton keresztül egyéb berendezésekkel, például televízióval, DVD-lejátszóval - is képes kommunikálni.

Az Albacomp másik újdonsága egy kompakt méretekkel bíró, kinézetében leginkább hifi-eszközökhöz közel álló all-in-one számítógép. Ez teljesítményben gyengébb hagyományos PC-házba épített társánál, ugyanakkor beépített tunerén keresztül tévé- és rádióadásokat is tud rögzíteni merevlemezén. Mindkét modell a Windows XP operációs rendszer Media Center Edition nevű változatát futtatja, így akár távirányítóról is könnyedén vezérelhetők. Az Entertainment PC-k felszereltségüktől függően körülbelül nettó 200-350 ezer forintos áron lesz megvásárolható, egy teljes konfiguráció azonban már vezeték nélküli elérési pontot (access point), valamint a hifi-eszközök drót nélküli összekapcsolását biztosító média adaptert is tartalmaz. Az Albacomp várakozásai szerint a jövő év folyamán néhány száz darabot ad majd el a multimédiás gépekből, mivel a csúcsmodellek áruk miatt egyelőre csak szűkebb felhasználói kör számára érhetők el hazánkban.