Domainbrókerkedés gyanúja az nhh.hu körül

A www.hif hu és a www.nhh.org.hu internetes címek alatt érhető el a januártól működő Nemzeti Hírközlési Hatóság honlapja. A kézenfekvőnek tűnő nhh.hu domaint néhány héttel a távközlési felügyeleti szerv megalakulása előtt jegyezte be egy magánszemély.

Továbbra is az év végén megszűnt www.hif.hu, valamint a www.nhh.org.hu internetes címen érhető el a január 1-től működő új távközlési felügyeleti szerv, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) - korábban Hírközlési Felügyelet - honlapja. Logikus lehet, hogy az NHH weboldalát keresők első körben a kézenfekvő www.nhh.hu címet gépelik be a keresőbe, ekkor azonban nem várt eredménnyel találkozhatnak: jelenleg az nhh.hu cím alatt egy hongkongi vállalat honlapja érhető el, mely a Ngai Hing Hong nevű műanyagipari társaság tevékenységét mutatja be.

A .hu végződésű domain-információk nyilvános adatbázisából kiderül, hogy az nhh.hu címet egy szegedi magánszemély jegyezte be a tavalyi év novemberében. A Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága vélekedése szerint a regisztráció időpontja alapján felmerülhet a domain-rókerkedés esete, hiszen a bejegyzés időpontjában már közismert volt a Nemzeti Hírközlési Hivatal elindulásának híre. Így előfordulhat, hogy a cím bejegyzője későbbi anyagi haszon reményében vásárolta meg magának az nhh.hu-t. A weboldal tartalmának vizsgálatából egyébként kiderül, hogy az nhh.hu cím alatt valójában a Ngai Hing Hong eredeti, .com.hk végződésű weboldalának tartalma található. Az NHH sajtóosztályán megkeresésünkre elmondták: a hivatal honlapja a régi cím mellett január eleje óta a www.nhh.org.hu cím alatt is elérhető. A .org betoldást éppen azért választották, mert az nhh.hu már foglalt volt. Megpróbáltuk megérdeklődni a kérdéses domainnév bejegyzőjétől, hogy az egyébként Magyarországon nem jelenlévő hongkongi vállalat képviseletében jegyezte-e be a címet, illetve az ő megbízásukból helyezte-e ki a tartalmat, ám megkereséseink sikertelennek bizonyultak.

Honlapján elhelyezett közleménye szerint a Netért reméli: az NHH nem fizet az adófizetők pénzéből a domainnevekkel üzletelőknek. A szervezet ezzel arra a bevett gyakorlatra utalt, mikor is magánszemélyek vagy cégek tevékenységükhöz nem kapcsolódó címeket jegyeztetnek be annak reményében, hogy azt később az arra jogosultabb jelentkezőnek értékesíteni tudják.

KAPCSOLÓDÓ CIKK